De druk op de huurmarkt is extreem groot in Nederland, vooral in de Randstad waar huizenprijzen fors stijgen in gewilde steden. Gevolg: mensen met een middeninkomen gaan bij gebrek aan alternatief voor het hogere segment op de vrije huurmarkt.
Dat blijkt uit cijfers die online aanbieder van huurwoningen Pararius woensdag bekendmaakte.
Het aantal woningzoekenden dat bij Pararius stond ingeschreven lag in het derde kwartaal van dit jaar op 40 duizend, tegen 24 duizend een kwartaal eerder. Dat heeft deels te maken seizoenseffecten, zoals de jaarlijkse golf van nieuwe studenten, maar onderliggend is de druk op de huurmarkt hoog.
Toch stegen bleven de huurstijgingen in de Randstad relatief beperkt: Noord-Holland toonde een plus van 3 procent, in Zuid-Holland 3,1 procent en in Utrecht stegen huurprijzen in het derde kwartaal 5,4 procent. Wel blijven dit de provincies waar de huurprijzen per vierkante meter het hoogst zijn.
Huurders trekken naar duurder segment
Dat extra vraag maar tot beperkte prijsstijgingen leidt, heeft volgens Pararius te maken met een gelijkmatigere verdeling over verschillende prijsklassen op de huurmarkt. “Waar in vorige kwartalen de vraag naar huurwoningen met een maandhuur tussen de 711 en 1.000 euro steeds het grootst was, is deze nu gelijk aan de vraag naar huurwoningen met een maandhuur tussen de 1.000 euro en 1.500 euro.”
(klik voor uitvergroting)
Een positieve uitleg van dit fenomeen is dat het beter gaat met de Nederlandse economie en de koopkracht toeneemt. Maar dat is niet de belangrijkste oorzaak: "Het tekort aan betaalbare koopwoningen is waarschijnlijk voor veel mensen de belangrijkste reden om een huurwoning te zoeken. Ze kunnen simpelweg geen koopwoning betalen of er zijn op het moment geen geschikte woningen voor hen te koop”, constateert Pararius.
Ofwel: een groeiend deel van de middenklasse in Nederland accepteert een huurwoning in een duurder segment, bij gebrek aan alternatieven. Wat voor deze groep dus ook betekent dat woonlasten een grotere hap nemen uit het huishoudbudget.