De problemen zijn bekend: verschillende EU-landen kampen met grote begrotingstekorten en staatsschulden, de groei van de economie vertraagt wereldwijd en de bankensector loopt gevaar.
Vooral Griekenland kan het hoofd nauwelijks boven water houden en heeft noodleningen gekregen. De bezuinigingen die het moet doorvoeren gaan echter te langzaam en het herstel gaat langer duren. Intussen is de vrees aangewakkerd dat ook andere landen in problemen kunnen komen. Zo stijgt de rente op staatsobligaties van onder meer Italië fors en heeft de bankensector mogelijk extra geld nodig om een verdere afwaardering van staatsschulden te kunnen opvangen.
Oplossingen
De oplossingen zijn niet zo eenvoudig. Moeten de rijke landen nog meer geld pompen in de armere, met het risico dat zij ook in de problemen komen? Moet Griekenland koste wat het kost in de eurozone worden gehouden? En wie helpt de banken en betaalt de rekening? Moet het noodfonds EFSF worden verruimd of zijn de garanties van 780 miljard euro voldoende?
José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, wil dat de Europese leiders dit weekend spijkers met koppen slaan. De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel, zegt de Portugees.
Gezamenlijk plan
Europa moet met een gezamenlijk plan van aanpak komen en mag niet met lege handen staan op de top van de G20 in Cannes, begin november. Ook EU-president Herman Van Rompuy onderstreepte in zijn uitnodigingsbrief aan de regeringsleiders het belang van verdere actie, hoewel Europa al belangrijke besluiten heeft genomen.
Het (ogenschijnlijk) gebrek aan daadkracht is de EU en haar leiders al eerder verweten. De Amerikaanse president Barack Obama riep begin oktober Europa op korte metten te maken met de schuldencrisis.
Verschillende problemen
Intussen stapelen de problemen zich op. De Frans-Belgische Dexia bank werd het eerste slachtoffer van de schuldencrisis, de koers van de euro staat onder druk, de kredietbeoordelaars verlaagden de kredietwaardigheid van landen als Spanje en dreigen met een afwaardering voor bijvoorbeeld België en zelfs Frankrijk.
Maar of er dit weekeinde een doorbraak komt, is nog maar de vraag. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble temperde eerder deze week al de verwachtingen door te zeggen dat er geen definitieve oplossing komt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl