- Financiële markten richten zich donderdag op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.
- De vraag is of de ECB aanpassingen gaat doen bij het afbouwen van de monetaire coronasteun, vanwege de hoge inflatie.
- Woensdag besloot de Amerikaanse Federal Reserve zijn steunpakketten versneld af te bouwen.
- Lees ook: Je pensioen kan lager fors uitvallen doordat het niet meestijgt met de inflatie – hier moet je rekening mee houden
Amerika is Europa niet, maar toch zal de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag extra druk voelen na de maatregelen die de Amerikaanse Federal Reserve woensdag aankondigde. De Fed bouwt op korte termijn de monetaire coronasteun af, mede met het oog op de hoge inflatie, en mikt voor volgend jaar op drie renteverhogingen.
Lees ook: Amerikaanse centrale bank mikt op 3 renteverhogingen in 2022 – beurzen positief
De ECB zit tot nog toe op een andere lijn en houdt vol dat de hoge inflatie in de eurozone dermate ’tijdelijk’ is, dat de centrale bank eigenlijk niets hoeft te doen om de inflatie te beteugelen.
De beleidsmakers van de ECB komen donderdag voor de laatste keer dit jaar bij elkaar. De bank komt met nieuwe economische modellen voor de eurozone voor de komende jaren, waarbij ook vooruitgekeken wordt naar de ontwikkeling van de inflatie. Mede aan de hand daarvan zal de ECB het beleid voor de komende periode bepalen.
Hoewel de inflatie momenteel sterk gestegen is, geven ECB-kopstukken, onder wie president Christine Lagarde, al enige tijd aan dat de geldontwaarding door tijdelijke effecten is opgestuwd. Die verdwijnen weer en daardoor zijn stevige acties van de bank niet nodig, beargumenteerden ze.
Op basis van ingewijden meldde persbureau Bloomberg dat ook in de nieuwste economische prognoses van de ECB de inflatie na komend jaar weer onder de 2 procent zakt.
Voordat de ECB aan het rentebeleid gaat morrelen zal de centrale eerst de steunpakketten willen afbouwen. Lagarde zei tijdens haar persconferentie na afloop van de vorige beleidsvergadering al dat het coronasteunpakket PEPP, dat in maart afloopt, waarschijnlijk niet verlengd zal worden. Economen hopen op meer duidelijkheid hoe de afbouw van die steun wordt aangepakt.
Daarnaast heeft de ECB ook nog een ander opkoopprogramma voor staatsleningen en bedrijfsobligaties. Dat is een overblijfsel van de financiële crisis van enkele jaren geleden. Het is niet de verwachting dat de bank hier ook aanpassingen aan zal doen.