- Huiseigenaren sluiten hogere hypotheken af.
- Maar het aandeel van hun inkomen dat ze besteden aan hypotheeklasten, blijft stabiel.
- Dit komt omdat de hypotheekrente licht is gedaald en omdat veel mensen hun loon hebben zien stijgen.
- Lees ook: Starters slaan hun slag op de huizenmarkt: 3 financiële verschillen en overeenkomsten tussen singles en stellen
Huiseigenaren hebben in het eerste kwartaal van 2025 gemiddeld 22 procent van hun bruto inkomen besteed aan hypotheeklasten. Dat is minder dan 2023 en het grootste deel van 2024. Alleen in het vierde kwartaal van vorig jaar waren huiseigenaren meer kwijt aan hun hypotheek.
Dat meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. Het deel van het inkomen dat huiseigenaren kwijt zijn aan hypotheeklasten lag vóór 2022 wel een stuk lager op 17 procent. Dit komt omdat de hypotheekrente in 2022 in korte tijd hard is gestegen van zo’n 1,5 procent naar 4 procent voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar.
De maandelijkse hypotheken lasten hangen uiteraard mede af van de hoogte van de hypotheek. In het eerste kwartaal van 2025 vroegen huizenkopers een hypotheek aan van gemiddeld 370.000 euro. Vóór de rentestijging van 2022 lagen de gemiddelde hypotheekbedragen lager.
Ontwikkeling hypotheekrente en gemiddelde hypotheek
De hypotheekrente begon hard te stijgen na de Russische inval in Oekraïne in februari, dat veroorzaakte in dip in, veroorzaakte dat een dip in het gemiddelde hypotheekbedrag, zoals de onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep toont.

Te zien is dat in het tweede kwartaal van 2022 het gemiddelde hypotheekbedrag nog rond de 350.000 euro lag. In het derde kwartaal, na de Russische invasie en de rentestijging, zakte het gemiddelde hypotheekbedrag met zo'n 20.000 euro.
In het vierde kwartaal kwam het gemiddelde aangevraagde hypotheekbedrag op een dieptepunt van zo'n 315.000 euro. In die periode lag de gemiddelde hypotheekrente op 4,55 procent en bedroegen de gemiddelde bruto maandlasten 1.607 euro. Dat was 23,6 procent van het inkomen, zoals de onderstaande tabel toont.
De tabel laat de gemiddelde hypotheekbedragen tussen 2021 en het eerste kwartaal van 2025 zien, met de bijbehorende rentes, maandlasten en het aandeel van het inkomen dat naar de hypotheek gaat.

Te zien is dat het gemiddelde hypotheekbedrag tussen het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2024 gestaag oploopt naar zo'n 346.000 euro, om een sprong te maken naar 360.000 euro in het tweede kwartaal van 2024.
De bruto hypotheeklasten stegen toen met zo'n 100 euro per maand van 1.654 euro in het eerste kwartaal van 2024 naar 1.742 euro bruto in het tweede kwartaal van vorig jaar. Sindsdien zijn de hypotheeklasten niet veel veranderd.
De afgelopen vier kwartalen is wel het gemiddelde hypotheekbedrag opgelopen, maar het percentage van hun inkomen dat mensen kwijt zijn aan hypotheeklasten, ligt steeds rond de 22 procent. Dit komt omdat de hogere hypotheek wordt gecompenseerd door een licht lagere hypotheekrente en omdat veel mensen loonsverhoging hebben gekregen ter compensatie van de hoge inflatie.