Voor veel mensen is het een droom om aan een topuniversiteit te studeren.
Het staat niet alleen goed op je cv, maar je krijgt ook nog eens de kans om de kneepjes van het vak van de allerbeste docenten ter wereld te leren.
De Harvard Business School is zo’n topuniversiteit. Het is ontzettend moeilijk om er toegelaten te worden, zeker omdat je academische prestaties niet de doorslaggevende factor zullen zijn in dat proces.
Tuurlijk, cijfers zijn belangrijk, maar de decaan van de HBS, Nitin Nohria, zegt dat hij iets anders nog veel belangrijker vindt.
Hij stelt zijn aankomende studenten altijd één vraag: “Is er iets dat andere mensen over je zeggen waaruit blijkt dat je een leider bent?”
Nohria zegt dat hij wil dat kandidaten aan de hand van deze vraag uitleggen "wat voor ervaring ze al met het leiderschap hebben en wat voor ervaring ze daar in de toekomst mee willen opdoen".
Ben je een leiderstype? Er is niet één antwoord
Het zou natuurlijk fijn zijn als we hier het juiste antwoord op de vraag konden opschrijven, maar frustrerend genoeg bestaat dat volgens Nohria niet. "We laten mensen toe met hele verschillende passies", zegt hij.
Dat blijkt ook uit de website van HBS. Daarop is te lezen dat HBS-studenten bij het leger hebben gezeten, een eigen bedrijf hebben opgezet of simpelweg veel initiatief hebben genomen op hun werk.
De onderneemster Stacy Blackman helpt mensen bij de toelatingsprocedure van topuniversiteiten en zei eerder tegen Business Insider dat kandidaten moeten bewijzen dat het ze is gelukt om met hun leiderschapskwaliteiten een verschil te maken. Of, zoals ze het zelf zegt: "Je hebt onmiskenbaar je sporen achtergelaten."
Volgens Nohria bestaat goed leiderschap uit twee componenten: competentie en karakter. Studenten van de HBS moeten aan beide hard werken.
Met competentie bedoelt Nohria dat je ervoor moet zorgen dat andere mensen erop kunnen vertrouwen dat je de juiste beslissingen neemt. "Je noemt jezelf geen leider omdat je een belangrijke positie bekleedt", zegt hij. Met karakter bedoelt hij je normen, waarden en je ethiek.
Maar uiteindelijk gaat het erom dat HBS-studenten niet allemaal op elkaar lijken, zeker niet als het gaat om ervaring met leidinggeven. "We verwelkomen studenten met allerlei soorten ervaring", zegt Nohria. "Het moeten gewoon mensen zijn die een bepaalde passie najagen en op dat vlak een goede leider willen worden."