Je mag niet overal in Nederland vliegen met een drone, dat weet Alexander Klöpping, mede-oprichter van online krantenkiosk Blendle, inmiddels ook. De internetondernemer kreeg een boete van 300 euro, nadat hij met zijn drone boven de Amsterdamse binnenstad had gevlogen.
Hij had natuurlijk beter moeten weten. Vliegen met onbemande luchtvaartuigen zoals vliegtuigjes, helikopters en quadcopters is in Nederland aan regels gebonden. Drones vallen onder de Regeling modelvliegen.
De regels zijn nodig, want het aantal incidenten met drones neemt toe, met name in de buurt van vliegvelden. Piloten signaleren regelmatig drones in de buurt van een toestel.
Wat mag je wel en niet met een drone in Nederland? Business Insider zet de belangrijkste regels op een rij.
Buiten de bebouwde kom
Hobbymatig vliegen met een drone onder de 25 kilo is in principe toegestaan, maar je moet je wel aan enkele regels houden. Zo mag je niet hoger dan 120 meter boven de grond (of het water) vliegen met een drone.
Blijf daarnaast uit de buurt van gebouwen, snelwegen, spoorlijnen, havens, industriegebieden en mensenmassa's. Kortom: je bent het beste af buiten de bebouwde kom. Er zijn slechts twee uitzonderingen: wegen in 30 km/h-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km/h-gebieden buiten de bebouwde kom.
No-fly zones voor drones
Ook zijn er bepaalde gebieden waar een vliegverbod geldt, zoals rondom de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Den Helder en Kleine-Brogel (België). Daar mag je niet komen met je drone. Op de onderstaande kaart van het Kadaster kun je zien waar in Nederland er no-fly zones zijn voor drones.
Voor ongecontroleerde luchthavens (zoals Vliegveld Hilversum) zonder verkeersleiding geldt dat je binnen een afstand van 3 kilometer met een drone mag vliegen, mits de exploitant van het vliegveld geen bezwaar heeft.
Daarnaast staan de militaire laagvliegroutes aangegeven op de kaart (oranje, geruite gebieden). Hobbyvliegers mogen daar gewoon tot 120 meter hoogte vliegen, maar er moet wel iemand meekijken om te waarschuwen voor ander luchtverkeer.
Verder gelden er regels voor de omstandigheden waarin je mag vliegen. Zo mag je alleen vliegen tijdens de daglichtperiode, de periode van 15 minuten voor zonsopgang tot 15 minuten na zonsondergang.
Aangezien dit niet op elke locatie in Nederland hetzelfde is, is het handig om van tevoren op te zoeken wanneer de zon opkomt en ondergaat op de plek waar je bent. Dat kan met een zoekopdracht via Google op door te kijken op bijvoorbeeld zonsondergangvandaag.nl.
Ook moet je de drone tijdens de vlucht altijd goed kunnen zien. Kies dus een open plek, zonder bebouwing, bebossing en verkeer.
Verder gelden er in de lucht voorrangsregels. Drones verlenen voorrang aan vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen, vrije ballonnen en luchtschepen. Kruisen twee drones elkaar op ongeveer dezelfde hoogte, dan geldt net als op de weg: wie van de rechterzijde komt, heeft voorrang.
Privacywet
Foto's en video-opnamen maken mag, maar je moet je wel houden aan de privacywetgeving. Dit betekent dat je de privacy van iemand anders moet respecteren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarover eind 2015 een handleiding gepubliceerd.
Volgens het ministerie is van een inbreuk op de privacy sprake als:
- een drone wordt gebruikt die gegevens over personen op een systematische of duurzame wijze vastlegt, ongeacht de vraag of dit heimelijk of openlijk gebeurt;
- een geavanceerde camera wordt gebruikt, zoals een infrarood-camera, een nachtcamera, een warmtebeeldcamera of een camera met ingebouwde analysetechnieken, ook als deze camera slechts monitort en geen beelden van personen vastlegt;
- de met de drone verzamelde informatie openbaar wordt gemaakt.
Tevens is het strafbaar om heimelijk opnames te maken op besloten plekken zoals een woning of tuin waarop mensen herkenbaar in beeld zijn gebracht. Heimelijk houdt in dat de aanwezigheid van een camera niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt. Van herkenbaar in beeld komen kan al sprake zijn als iemand van boven wordt herkend aan een opvallend kledingstuk, zonder dat zijn of haar gezicht in beeld komt.
Boete en celstraf
Houd je je niet aan al deze regels, dan kun je een boete krijgen en wordt de drone mogelijk in beslag genomen. Een celstraf is een optie voor mensen die vaker in de fout gaan.
Tot slot, zorg dat je als hobbyïst geen geld verdient met de dronevlucht. Als particulier heb je namelijk geen vliegvaardigheidsbewijs nodig, maar zodra er een zakelijk doeleinde is, moet je een vergunning aanvragen. Denk aan videoproductiebedrijven die luchtopnames maken of het maken van een promotiefilmpje voor je bedrijf.
En nog een laatste tip: check van tevoren of je WA-verzekering de schade vergoedt die je met een drone veroorzaakt. Niet iedere WA-verzekering doet dit, terwijl de schade soms op kan lopen tot duizenden euro's.