In België zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Dat maakte de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdag bekend.

Door bomaanslagen in Brussel zijn dinsdagmorgen zeker 34 doden en bijna tweehonderd gewonden gevallen. Het openbare leven in de Belgische hoofdstad kwam tot stilstand. Openbaar vervoer reed niet, kantoren en scholen moesten iedereen binnen houden en grote verkeersaders in de stad werden afgesloten.

Premier Charles Michel riep de bevolking van de hoofdstad dringend op zich niet te verplaatsen en af te zien van het gebruik van de mobiele telefoon wegens overbelasting van de netwerken.

Luchthaven Zaventem

Op de internationale luchthaven Zaventem vielen rond 8.00 uur zeker veertien doden en ruim tachtig gewonden. In de vertrekhal van het vliegveld bliezen twee daders zich volgens de autoriteiten op. Mogelijk is er een derde dader op de vlucht, omdat er een ongebruikte bomgordel is aangetroffen.

Aanslag metro

Ruim een uur later ontplofte een bom in een metrostel, ter hoogte van het station Maalbeek in de Europese wijk van Brussel. Die zou ook door een zelfmoordterrorist zijn gepleegd. Bij deze explosie vielen volgens de burgemeester van de stad, Yvan Mayeur, minstens twintig doden en zeker 106 gewonden, onder wie zeventien zwaargewonden.

De politie heeft Belgische media toegestaan beelden van de verdachten die op de luchthaven zijn gemaakt, te verspreiden. De Waalse krant La Dernière Heure drukte een still van camerabeelden af waarop drie mannen zichtbaar zijn.

De man in een wit vest en getooid met een zwart hoedje, rechts op de foto, zou op de vlucht zijn. De autoriteiten zijn op zoek naar deze verdachte, melden Belgische media.

Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag via zijn nieuwsagentschap Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist. "Strijders van IS openden het vuur in de luchthaven Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen", schrijft Amaq. Een martelaar blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek, aldus de mededeling. De aanval werd volgens het persbericht uitgevoerd in een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS.

Nederlander lichtgewond

Bij de aanslag op de luchthaven Zaventem is een Nederlander lichtgewond geraakt. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen voor meer Nederlandse slachtoffers.

Openbare leven komt weer op gang

Na de aanslagen op vliegveld Zaventem werd het openbare leven in Brussel lamgelegd. De meeste treinstations zijn inmiddels weer open, volgens minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Ook het streekvervoer per bus van en naar Brussel wordt weer opgestart. Het gaat om de bussen van de Vlaamse vervoerder De Lijn en de Waalse TEC. Het vliegveld blijft dinsdag en woensdag gesloten.

Passagiers van Ryanair die een ticket geboekt hebben om te vertekken of aankomen op Brussel-Zaventem, zullen door moeten reizen naar de luchthaven van Charleroi (CRL), een uur ten zuiden van Brussel.

Brussels Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij op Zaventem, heeft tot nader order alle vluchten geannuleerd. Passagiers die niet meer wensen te vliegen kunnen hun geld terugvragen, ook als het een zogenoemd non-refundable ticket was.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl