De dreigende ruzie tussen de regering Obama en het Huis van Afgevaardigden over het schuldplafond in de VS, zorgde ervoor dat beleggers voorzichtig bleven ondanks goed nieuws uit Duitsland en Italië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 378,73 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 575,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,4 procent.

Het sentiment van beleggers bleef licht negatief ondanks goede cijfers over het consumentenvertrouwen in Duitsland en Italië. Het lijkt dat het geruzie over het schuldenplafond in de VS tussen de president en het Congres volgens beleggers de economische groei in de VS weleens negatief zou kunnen beïnvloeden.

Stijgers en Dalers

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp ruim 4 procent. De activistische investeerder Cevain Capital heeft een belang van meer dan 5 procent genomen in het Duitse staalconcern. Commerzbank leverde 5 procent in. Volgens handelaren zijn de zorgen over mogelijke extra afschrijvingen bij de Duitse bank weer opgelaaid. In Stockholm zakte Nordea Bank 2,8 procent. De Zweedse overheid heeft het resterende belang van 7 procent in de bank verkocht.

De sterkste daler in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 2 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM was juist de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent. Uitgever Reed Elsevier verloor 0,8 procent na de aankondiging dat financieel directeur Duncan Palmer in september 2014 vertrekt vanwege familieomstandigheden.

AkzoNobel zakte 1,3 procent. Het verfbedrijf herhaalde de verwachting dat het bedrijfsresultaat over 2013 zeer waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen dan de 908 miljoen euro van 2012.

De euro was 1,3498 dollar waard, tegen 1,3488 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 103,48 dollar per vat. Brentolie steeg 0,7 procent tot 109,40 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl