De managementstijl van techmiljardair Elon Musk levert opnieuw een verhit debat op. Musk is als baas van het officieuze Departement van Overheidsefficiëntie door president Trump belast met de taak om fors te snoeien in het ambtenarenapparaat.

Afgelopen week liet Musk ambtenaren per e-mail weten dat ze een verslagje moesten schrijven van wat ze gedurende de week op het werk hebben gedaan. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico om hun baan te verliezen.

Musk staat bekend om zijn disruptieve leiderschapsstijl, zoals hij al liet zien bij bedrijven als Tesla, SpaceX en socialmediabedrijf X.

‘Methode Musk is schadelijk’

Dezelfde tactieken past hij nu toe op het Amerikaanse ambtenarenapparaat, wat zorgt voor nogal gemengde reacties onder zakelijke leiders en hoge ambtenaren.

"Deze methode is niet alleen ineffectief, maar schadelijk", zegt George Carrillo, een voormalige hoge ambtenaar in de de staat Oregon, tegen Business Insider. "Werknemers overladen met onrealistische eisen zorgt voor instabiliteit en leidt ertoe dat getalenteerde werknemers [de organisatie] verlaten. Dat brengt het risico mee dat de continuïteit en expertise waar de overheid van afhankelijk is, wordt ontwricht", zegt hij. "Ik heb uit eerste hand gezien hoe dit soort acties de dynamiek in een team schade kunnen toebrengen en het publiek vertrouwen kunnen doen verminderen."

Amerikaanse ambtenaren ontvingen zaterdag een e-mail waarin hen gevraagd werd in vijf bulletpoints samen te vatten hoe hun werk er afgelopen week uitzag. Ze moeten hun manager in CC zetten als ze de mail beantwoorden. "Als u niet reageert, wordt dit beschouwd als ontslag", schreef Musk in een bericht op zijn platform X, voordat hij de mails verstuurde.

De e-mails lijken een antwoord te zijn op een aansporing van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder op zijn platform TruthSocial schreef dat Musk "agressiever" te werk zou moeten gaan.

Musk paste shockstrategie eerder toe bij het voormalige Twitter

De e-mails doen sterk denken aan berichten die Musk verstuurde toen hij Twitter - inmiddels omgedoopt tot X - overnam in 2022. Na deze overname vroeg Musk softwareprogrammeurs om hun meest recente programmeerwerk te laten zien, zodat hij hun vaardigheden kon controleren.

Sommige zakenleiders denken dat de aanpak van DOGE resultaten kan opleveren, ondanks de negatieve reacties die het oproept. CEO Neal Shah van CareYaya Health Technologies zegt tegen Business Insider dat de aanpak van Musk een "commitment tot snelle verbetering van de organisatie" bevordert. Dit zou "unieke voordelen boven traditionele inkrimping" geven.

Volgens Shah gaat de methode voorbij aan "typische overheidsvertragingen, die door bureaucratie zijn ontstaan". Het "stelt personeel direct in staat om controle uit te oefenen op de documentatie van hun waarde."

Bovendien biedt het leiders volgens Shah real-time informatie over de productiviteit van werknemers, wat tot positieve langetermijneffecten kan leiden zoals een betere documentatie van werktaken en het vergroten van het publieke vertrouwen vanwege de "bewezen effectiviteit".

E-mails van Musk tonen gebrek aan empathie

Andere managementexperts vinden daarentegen dat de e-mail getuigt van een gebrek aan empathie, wat het moreel kan schaden. Uiteindelijk zou zoiets zelfs leiden tot minder efficiëntie. Amerikaanse ambtenaren zeggen tegen Business Insider dat de e-mail van DOGE tot frustraties heeft geleid en dat mensen bang zijn om hun baan te verliezen. Een van hen omschrijft de aanpak van Musk tegen Business Insider zelfs als "intimidatie".

HR-strateeg en leiderschapscoach Lisa Rigoli vindt dat de e-mail getuigt van een gebrek aan emotionele intelligentie. De mail plaatst "efficiëntie boven mensgericht leiderschap".

"Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe leiders in toenemende mate los komen te staan van de emotionele impact van hun beslissingen", zegt Rigoli. "Bedrijfsopleidingen en managementprogramma's weten leidinggevenden op een uitstekende manier intellectueel voor te bereiden, maar zeer weinig [programma's en scholen] rusten hen toe voor de emotionele vereisten van het leiderschap".

Tamanna Ramesh, oprichter van een managementtrainingsdienst, meent dat dergelijke tactieken het moreel van medewerkers kunnen aantasten: "Personeel ter verantwoording roepen door middel van een weekrapport onder dreiging van ontslag, is een vorm van op angst gebaseerd management. Het zorgt niet voor innovatie of efficiëntie. Het zorgt voor wrok, gebrek aan betrokkenheid en quiet quitting."

"Verantwoording afleggen is belangrijk, maar als werknemers het gevoel hebben dat ze op de proef worden gesteld in plaats van dat ze een betrouwbare bijdrage leveren, gaat dat ten koste van de prestaties", aldus Ramesh

Ramesh stelt dat het bijhouden van iemands prestaties normaal is, maar dit "niveau van publieke controle en bestraffende maatregelen zie je zelden. Deze aanpak negeert het belang van psychologische veiligheid. Dat is essentieel voor sterk presterende teams."

"Efficiëntie draait niet om willekeurige ontslagen of het toepassen van druk omwille van het toepassen van druk", vult voormalig topambtenaar Carrillo aan. "Succesvolle organisaties werken aan vertrouwen, bevorderen samenwerking en creëren bedachtzame strategieën om hun doelen te behalen. Voordat ze ontslagen overwegen, zou DOGE een uitgebreide analyse van het personeelsbestand moeten maken om prioriteiten te identificeren en ook personeelstekorten aan te pakken.'

LEES OOK: Deze vroege investeerder in Tesla ziet Elon Musk als een groot risico voor de autofabrikant: aandeel kan dit jaar 50% dalen