De inflatie in de eurolanden is in april licht opgelopen tot 0,7 procent.
Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een eerste raming (pdf).
De geldontwaarding in de eurolanden zakte in maart nog tot 0,5 procent. Economen voorspelden voor deze maand gemiddeld een toename tot 0,8 procent.
De inflatie in de eurolanden ligt al geruime tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank nagestreefde peil van net iets minder dan 2 procent.
De sterke euro is een belangrijke oorzaak van de lage inflatie in de eurozone, gaf ECB-president Mario Draghi eerder aan. Zolang de euro goedkoop is, zijn goederen van buiten de eurozone goedkoper.
Maatregelen ECB?
De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die slecht kunnen uitpakken voor het herstel van de Europese economie. De ECB heeft eerder aangegeven maatregelen te zullen nemen als er deflatie dreigt te ontstaan. De centrale bank rekent er voorlopig echter op dat de inflatie op termijn weer oploopt tot een acceptabel niveau.
Econoom Martin van Vliet van ING voorspelde woensdag dat de ECB deze maand waarschijnlijk geen extra maatregelen zal nemen om de inflatie aan te jagen. Doordat de inflatie minder sterk opliep dan verwacht, zullen de speculaties over nieuwe stappen volgens hem wel aanhouden.
Duitse inflatie stijgt licht
Eurostat gaf geen cijfers van afzonderlijke landen. Uit een eerste schatting van het Duitse statistiekbureau bleek dinsdag dat de inflatie in Duitsland in april is opgelopen van 0,9 naar 1,1 procent. De Duitse inflatie is een belangrijke graadmeter voor de prijsontwikkeling in de hele eurozone.
In Spanje werd woensdag een inflatie van 0,4 procent gemeld door de nationale statistici. In maart zakten de prijzen daar nog met gemiddeld 0,1 procent.
De kerninflatie, waarbij de schommelende prijzen van energie en voedingsmiddelen buiten beschouwing worden gelaten, liep deze maand in de eurolanden op tot 1 procent. Volgens deze graadmeter ging het prijspeil in maart met 0,7 procent omhoog.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl