De Europese aandelenmarkten hebben een onrustige beursweek met winst afgesloten. De zalvende woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag hintte op extra steunmaatregelen, toverden vrijdag opnieuw fikse winsten op de koersenborden.
In Amsterdam sloot de AEX 3,2 procent hoger op 419,28 punten. Daarmee heeft de hoofdindex, die woensdag nog voor het eerst sinds eind 2014 onder de 400 punten dook, deze week uiteindelijk 3,9 procent gewonnen. De MidKap steeg 3,3 procent tot 663,79 punten. De winsten in Londen, Frankfurt en Parijs liepen op tot 3,1 procent.
Behalve de bemoedigende woorden van Draghi hadden ook de fikse koerswinsten eerder op de dag in Azië een positief effect. Ook de Japanse centrale bank zou zinnen op extra stimuleringsmaatregelen.
Olieprijs boven 30 dollar per vat
Niet alleen de aandelenkoersen maar ook de olieprijzen maakten een fikse sprong omhoog, tot ruim boven de 31 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 7,3 procent duurder en kostte 31,69 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie liep 7,7 procent op tot 31,52 dollar per vat.
Shell was dan ook de grootste uitblinker onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het olie- en gasconcern werd 6,4 procent meer waard. In Londen en Parijs kregen de concurrenten BP en Total er respectievelijk 3,1 en 4,4 procent bij.
De olieprijzen staan al tijden onder druk, door zorgen over de wereldwijde economie en een aanhoudend overaanbod. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) zei eerder nog dat de oliemarkt nog zeker tot het einde van het jaar “overspoeld” blijft.
Het vooruitzicht van mogelijk extra stimuleringsmaatregelen van centrale banken in zowel Europa als Japan zorgt sinds donderdag echter voor herstel. Ook speelt mogelijk de zware winterstorm die momenteel huishoudt langs de Amerikaanse oostkust een rol.
Lichttak Philips niet verkocht
Philips behoorde met een min van 0,1 procent eveneens tot de slechtst presterende hoofdfondsen. Het bedrijf moet op zoek naar een andere koper voor het Amerikaanse verlichtingsonderdeel Lumileds, omdat de autoriteiten in de Verenigde Staten een overname door een Chinese investeerder niet zien zitten.
Het elektronicaconcern maakte in maart vorig jaar bekend een belang van 80,1 procent in Lumileds te verkopen aan Go. Philips verwachtte destijds dat de opbrengsten uit de verkoop uit zouden komen op circa 2,9 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar.
Nu de deal met Go Scale Capital is afgeketst krijgt Philips mogelijk een “duidelijk lagere” prijs voor Lumileds, denkt financieel adviesbureau Kepler Cheuvreux. Philips ging, zo merkte Kepler op, juist met Go in zee omdat ze de hoogste prijs wilden betalen. Het versloeg naar verluidt een rivaliserend consortium van KKR en CVC.
Delhaize op koers voor Ahold-fusie
In Brussel steeg Delhaize 2,8 procent na de presentatie van voorlopige cijfers. Het supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,3 procent), wist afgelopen jaar de omzet op eigen kracht met 3,2 procent te laten groeien.
In 2015 behaalde het bedrijf 24,4 miljard euro aan omzet. Dat is, als de 53e week van vorig jaar in de Verenigde Staten buiten beschouwing wordt gelaten, een stijging van 15,6 procent op basis van actuele wisselkoersen. De nettowinst bedroeg het afgelopen jaar 870 miljoen euro.
De Nederlandse Delhaize-topman Frans Muller sprak in een toelichting van "goede vorderingen" in 2015. Delhaize ligt volgens hem op koers om zoals gepland halverwege het jaar samen te gaan met Ahold.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl