De Europese Centrale Bank (ECB) is er voor alle negentien eurolanden en is er niet specifiek op uit om Duitsland dwars te zitten.

Dat stelt ECB-president Mario Draghi in een woensdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Die Zeit.

Daarin reageert de Italiaan op Duitse kritiek dat hij vooral de belangen van de zuidelijke eurolanden zou behartigen. “We zijn niet opgericht om een bepaald land voordelen te geven of om de Duitse spaarder te straffen”, stelde hij.

De discussie over de ECB wordt volgens Draghi echter vaak niet met feiten gevoerd. “Als geloof en bewijs met elkaar strijden, heeft bewijs geen kans. De versimpeling van de discussie leidt tot verkeerde conclusies.”

Fundament van Duitse centrale bank

De ECB ligt vooral in Duitsland onder vuur vanwege de vele ongebruikelijke maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de economische crisis te bestrijden en de euro te redden.

Draghi benadrukte dat de ECB is gebouwd op het fundament van de Duitse centrale bank, maar dat er andere instrumenten nodig zijn om tot het juiste beleid voor negentien verschillende landen te komen. Die boodschap is volgens hem in Duitsland echter moeilijk over te brengen.

Ook het voornemen van de ECB om via de opkoop van staatsleningen de inflatie in de eurozone te stimuleren stuit op veel verzet in Duitsland. Draghi benadrukte echter dat alle ECB-bestuurders overtuigd zijn van de noodzaak om de inflatie te verhogen. "Natuurlijk zijn er verschillende meningen hoe dat moet gebeuren", aldus Draghi. "Maar we hebben geen oneindig aantal mogelijkheden."

Negatieve inflatie

De inflatie in de eurozone zakte vorige maand tot min 0,2 procent en ligt daarmee voor het eerst sinds ruim vijf jaar lager dan 0 procent. De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een aanhoudende periode van prijsdalingen die een rem zetten op de economie.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet woensdag weten dat er volgens hem nog geen sprake is van deflatie in het eurogebied. De prijsdalingen doen zich niet over een breed front voor en er zijn geen aanwijzingen dat consumenten aankopen uitstellen in afwachting van lagere prijzen, stelde hij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl