De beurshandel staat donderdag volledig in het teken van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), waarvan de uitkomsten later op de dag bekend worden gemaakt.
De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent donderdag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen lager openen in navolging van de negatieve slotstanden op Wall Street.
,,Het wordt een belangrijke dag voor de beurzen. Terwijl de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen woensdag vrij duidelijk liet weten dat de Fed klaar is voor een eerste renteverhoging zal de ECB donderdag precies het tegenovergestelde doen. De zwakke economische groei en de lage inflatie in de eurozone dwingen de ECB tot meer steunmaatregelen”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Versteeg verwacht dat ECB-president Mario Draghi in ieder geval de duur van het huidige opkoopprogramma zal verlengen. Momenteel loopt dat programma tot september 2016. Ook voorziet de marktkenner een verdere verlaging van de negatieve depositorente.
De banken moeten momenteel 0,2 procent betalen om geld bij de centrale bank te stallen. Of de ECB ook de omvang van het opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand gaat verhogen is volgens de analist nog onduidelijk.
ECB-president Mario Draghi heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangegeven dat er nieuwe maatregelen worden genomen tegen de lage inflatie, als dat nodig wordt geacht. Daardoor zijn de verwachtingen in de financiële markten volgens ECB-watchers de afgelopen tijd zo sterk opgelopen dat de centrale bank donderdag niet van nieuwe stappen kan afzien. De vraag zou alleen nog zijn in welke vorm de centrale bankiers de maatregelen gieten.
De ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent in de eurozone, maar de stijging van het prijspeil ligt al geruime tijd aanzienlijk lager. Zo namen de prijzen deze maand slechts met 0,1 procent toe, net als in oktober. Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op de economische groei.
Beurzen Azië afwachtend, Wall Street lager
De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. Beleggers namen geen risico's meer in afwachting van het ECB-besluit. De Nikkei in Tokio sloot vrijwel vlak. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,3 procent hoger door de hoop op meer stimuleringsmaatregelen in China.
De aandelenbeurzen op Wall Street eindigden woensdag met verlies. De stevige daling van de olieprijs drukte op de olieconcerns en energiebedrijven. Ook hintte Fed-president Janet Yellen in een toespraak op een eerste renteverhoging in de VS sinds 2006.
De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 17.729,68 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent, naar 2079,51 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,6 procent tot 5123,22 punten.
De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook overwegend met kleine verliezen de handel uit. De AEX-index op Beursplein 5 sloot eindigde met een min van 0,1 procent op 467,06 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 697,79 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,2 en 0,6 procent. Londen won 0,4 procent.
De euro stond donderdag voorbeurs op 1,0587 dollar, tegen 1,0576 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling van een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 40,61 dollar. Brentolie kostte 2,1 procent meer op 43,37 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl