De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een half miljard euro opzij gezet in verband met de risico’s die het op termijn verwacht te gaan lopen door het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat raakt ook de Nederlandse schatkist, omdat er over 2015 minder winst overbleef om uit te keren.
De hoeveelheid schuldpapier op de balans van DNB is afgelopen jaar verdubbeld tot 56,5 miljard euro. Dat komt doordat de ECB sinds maart 2015 op grote schaal obligaties opkoopt in een poging de lage groei en inflatie in de eurozone een impuls te geven. DNB is belast met de uitvoering van dat beleid in Nederland.
De risico’s die DNB loopt zijn door de opgeblazen balans aanzienlijk toegenomen, schrijft de centrale bank in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Het gaat veelal om schuldpapier met een laag rendement. Daardoor bestaat de kans dat DNB het met verlies moet verkopen als de rente weer gaat stijgen.
De aanwezige buffers zijn onvoldoende om de toegenomen financiële risico’s op te vangen. Daarom is een voorziening getroffen voor krediet- en renterisico’s van 500 miljoen euro. Het spaarpotje wordt de komende vijf jaar verder aangevuld, tot een bedrag van naar het zich nu laat aanzien 3,8 miljard euro.
Daling jaarwinst
De voorziening is de voornaamste oorzaak van de daling van de jaarwinst van DNB, van bijna 1 miljard euro in 2014 naar 183 miljoen euro vorig jaar. De overheid kan een winstuitkering van slechts 174 miljoen euro tegemoet zien. Vorig jaar droeg DNB nog ruim 900 miljoen euro af aan de schatkist.
Sinds het sluiten van de boeken over 2015 is besloten het stimuleringsprogramma te verlengen. Daardoor ligt het volgens Knot voor de hand dat het te reserveren bedrag de komende jaren eerder hoger dan lager zal uitpakken dan de 500 miljoen euro die vorig jaar opzij is gezet.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem informeerde de Tweede Kamer donderdag over de tegenvaller. Hij raamt die op in totaal 770 miljoen euro over de gehele periode tot en met 2021. Het nadelige effect voor de schatkist wordt volgens Dijsselbloem beperkt doordat DNB door de ECB-maatregelen ook flink meer winst gaat maken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl