Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om elektrische apparaten met een straal infraroodlicht van stroom te kunnen voorzien. Deze technologie zou werken zolang de zender en ontvangen elkaar kunnen zien en binnen een straal van 30 meter van elkaar blijven, schrijven ze in het wetenschappelijke blad Optics Express.

De ontdekking zou kunnen betekenen dat jij in de toekomst je smartphone maar ergens hoeft neer te leggen om hem te laten opladen. De huidige technologie is daar nog niet goed genoeg voor. De zender kan maximaal 400 mW per straal van 1 nm sturen, terwijl de ontvanger, met een fotovoltaïsche cel van 1 bij 1 centimeter, dit omzet naar 85 mW. Ook is het systeem beperkt tot het opladen van één apparaat tegelijk.

In de realiteit betekent dit dat jouw iPhone 13 Pro, met een batterij van 11,9 Wh, zo’n 140 uur nodig heeft om via de infraroodstraal van volledig opgeladen te worden. Ter vergelijking: met een zonnepaneel op de achterkant van de iPhone zou het zo’n 6 tot 7 uur (bij maximale opbrengst) moeten duren.

Maar er zitten een paar unieke voordelen aan de nieuwe technologie. Zo kan de zender de ontvanger namelijk 360 graden volgen zonder de verbinding te verliezen (mits er niet iets de straal onderbreekt). Het zou dus enorm handig kunnen zijn voor bewegende objecten die van stroom voorzien moeten worden, maar waarbij bekabeling erg lastig blijkt.

De Zuid-Koreaanse onderzoekers stellen zelf dat de technologie in de toekomst vooral handig kan zijn voor stroomvoorzieningen op lastig bereikbare plaatsen, of plaatsen waar onderhoud aan kabels erg lastig kan zijn. Ook in omgevingen waar de straling van stroomkabels storingen kan opleveren, kan dit nuttig blijken.

Door de lage frequentie van de infraroodstraal is de technologie ook ongevaarlijk voor mensen. Maar mocht een mens of een object de straal onderbreken, dan schakelt het systeem voor de zekerheid automatisch over naar een zogenoemde 'safe low power delivery mode'.

De volgende stap van het onderzoek is om de efficiëntie te verbeteren. Daarvoor kijken de onderzoekers in eerste instantie naar de fotovoltaïsche cel die licht naar stroom omzet. Ook moet het systeem straks meer dan één apparaat tegelijk kunnen volgen en opladen.

LEES OOK: Gigantische Chinese radiotelescoop heeft mogelijk signalen van buitenaards leven opgevangen – maar het kan ook ruis zijn