- De beroemde econoom Nouriel Roubini waarschuwt dat financiële markten zich moeten voorbereiden op aanhoudende, hogere inflatie.
- Dit tijdperk van stagflatie zal de komende tien jaar zowel obligatie- als aandelenmarkten onder druk zetten.
- “Het bloedbad wat zich het afgelopen jaar voltrokken heeft op de aandelenmarkt, zet waarschijnlijk door”, schrijft Roubini.
- Lees ook: Goudprijs gaat richting recordniveau…en kan nog verder stijgen, volgens sommige analisten
De wereldeconomie staat voor een “tijdperk van megadreiging”, waarbij stagflatie een belangrijke drijvende kracht wordt achter verdere malaise op financiële markten,. Dat schrijft de bekende econoom Nouriel Roubini in een artikel voor Project Syndicate.
Roubini staat bekend om zijn stevige uitspraken en heeft daardoor de bijnaam “Dr. Doom” gekregen. Hij waarschuwde enkele jaren voorafgaand aan de kredietcrisis van 2008 voor een financiële zeepbel.
Een relatief hoog blijvende inflatie zal volgens Roubini zijn weerslag hebben op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten. De econoom denkt dat de beursdaling die beleggers in 2022 hebben meegemaakt een langetermijntrend wordt. “Dit bloedbad zal zich waarschijnlijk voortzetten”, schrijft Roubini. Hij gaat hiermee in tegen het idee dat het beursherstel van 2023 een nieuwe groeifase inluidt voor aandelenmarkten.
Roubini acht het goed mogelijk dat de inflatie in de VS gemiddeld 5 procent bedraagt de komende jaren, in plaats van de doelstelling van 2 procent die de Amerikaanse centrale bank hanteert. Als dat het geval is, zou de rente op langlopende staatsobligaties bijna 7,5 procent moeten zijn voor een reëel rendement (na aftrek van de inflatie) van 2,5 procent, legt hij uit.
Maar als de rente op staatsobligaties stijgt van ongeveer 4,5 procent naar 7,5 procent, zullen de obligatiekoersen met 30 procent dalen en zullen aandelen zich in een "serieuze bear market" bevinden, voegt hij eraan toe.
Risico van blijvend hoge inflatie
"Wereldwijd kunnen de verliezen voor zowel obligatiehouders als beleggers in de komende tien jaar oplopen tot tientallen triljoenen dollars", waarschuwt Roubini.
Wat betreft de reden voor een aanhoudend hoge inflatie wijst Roubini op een overvloed aan bedreigingen, zoals een vergrijzende beroepsbevolking in westerse landen en ook China, deglobalisering van toeleveringsketens en verhoogde overheidsuitgaven door oorlogen en klimaatverandering.
Maar de situatie wordt nog verergerd door het feit dat de schulden van zowel particulieren als overheden explosief zijn gestegen, wat centrale banken in een lastig parket brengt. Pogingen om de inflatie te verlagen door middel van hogere rentetarieven dreigen consumenten, bedrijven en overheden met een hoge schuldenlast hard te raken.
Hierdoor zouden centrale banken de inflatiedoelstellingen kunnen verhogen tot boven de huidige gemiddelden. Veel centrale banken zijn renteverhogingen aan het uitstellen, ondanks een nog steeds te hoge kerninflatie, aldus Roubini.
Andere analisten hebben ook gewaarschuwd dat de toename van de overheidschulden en -uitgaven uiteindelijk tot wanbetalingen zal leiden, tenzij de schuldquota omlaag worden gebracht. Om met deze situatie om te gaan, moeten sommige landen volgens Roubini toestaan dat de hogere inflatie de nominale schuld uitholt.