- Er zijn aanwijzingen dat de wereld te maken krijgt met een nieuwe schuldencrisis. Een ‘harde landing’ van de economie in de VS en Europa is nu een basisscenario, zegt de topeconoom Nouriel Roubini.
- Roubini voorspelt een zware recessie en een daling van aandelenmarkten met 40 procent vanaf de piekniveaus van begin dit jaar.
- Hij waarschuwt dat een reeks schokken de wereldeconomie raakt.
- Lees ook: Korte, technische opleving van de beurs mogelijk, maar pas op: trend is neerwaarts.
Er zijn aanwijzingen dat een mondiale schuldencrisis vorm begint te krijgen. Een ‘harde landing’ van de economie in de VS en Europa voor het einde van het jaar is nu een waarschijnlijk scenario. Dat zegt de topeconoom Nouriel Roubini.
Roubini, bijgenaamd “Dr. Doom” wegens zijn vaak pessimistische kijk op financiële markten en de economie, waarschuwt al ongeveer een jaar voor een dreigende schulden- en inflatiecrisis. Eerder voorspelde hij dat die voor het einde van dit jaar zou leiden tot een Frankenstein-achtige recessie, gekenmerkt door een combinatie van de ernstigste aspecten van de ‘stagflatie’ uit de jaren zeventig en de financiële crisis van 2008.
Tekenen van zo’n financiële ineenstorting doemen nu op, stelt Roubini, die een ‘harde landing’ maandag omschreef als het basisscenario in een opinie-artikel voor Project Syndicate.
“Tekenen van spanningen op schuldenmarkten stapelen zich op … de crisis is aangebroken,” aldus Roubini, verwijzend naar recente ingrepen van centrale bankiers om volatiliteit op de markten te bedwingen. Zo begon de Britse centrale bank, de Bank of England, vorige week staatsobligaties op te kopen om te voorkomen dat de rente op Britse staatsobligaties te hard opliep. Dit in reactie op belastingplan van de regering van premier Truss dat zeer slecht werd ontvangen.
Bovendien wijzen rentes op langlopende obligaties en andere indicatoren erop dat meer volatiliteit waarschijnlijk is; de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bereikte vorige week kortstondig een niveau van 4 procent. Dat was voor het eerst sinds 2008.
Aanbodschok voor economie door energiecrisis
De recente marktonrust komt voornamelijk voort uit schokken vanuit de aanbodzijde van de economie, waar prijzen van grondstoffen hard zijn gestegen. Dit geeft enorme inflatiedruk. Daar komt bij dat centrale banken de afgelopen jaren met zeer lage rentes en een goedkoopgeldbeleid hebben bijgedragen aan speculeren met geleend geld. Verder zijn logistieke ketens verstoord, onder meer door lockdownbeperkingen in China en de Russische invasie van Oekraïne.
"Iedereen ziet nu in dat deze aanhoudende negatieve schokken aan de aanbodzijde hebben bijgedragen aan inflatie. de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve erkennen inmiddels dat een zachte landing bijzonder moeilijk te bereiken is," waarschuwt Roubini.
Ook Fed-voorzitter Jerome Powell is het somberder gaan inzien en heeft het niet meer over een "enigszins zachte landing" maar over "enige pijn" voor de economie. Daar komt bij dat de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog nooit een zachte landing hebben gekend bij meer dan 5 procent inflatie en een werkloosheid onder de 5 procent, aldus Roubini. Hij noemt hoop op een milde recessie een "waanidee".
De crisis van stagflatie en hoge schulden die Roubini voorspelt, kan volgens hem leiden tot een daling van aandelenkoersen van 40 procent vanaf de piekniveaus van begin dit jaar.
"De meeste indicatoren van de economische activiteit in ontwikkelde economieën wijzen op een scherpe vertraging die zal worden verergerd door een verkrapping van het monetair beleid. Een harde landing voor het einde van het jaar moet worden beschouwd als het basisscenario", waarschuwt hij.