Douwe Egberts is sinds 1978 in Amerikaanse handen. De oorsprong van de onderneming ligt echter in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij verkocht ,,koloniale waren”, zoals koffie, thee, tabak, suiker, rijst en specerijen.
Onder leiding van Douwes’ zoon, Douwe Egberts, kreeg het bedrijf een meer regionale uitstraling, maar pas na de Eerste Wereldoorlog sloeg het ook landelijk de vleugels uit, onder meer door zich in Utrecht te vestigen. Het legde zich toen inmiddels toe op de verkoop van koffie, thee en tabak.
Waardepunten
Om klanten aan zich te binden introduceerde het bedrijf in de jaren ’20 de bekende waardepunten op de verpakkingen, waarmee gespaard kon worden voor geschenken. Dat spaarsysteem bestaat nog steeds en is daarmee het oudste, nog actieve in zijn soort van Nederland.
DE groeide ook door overnames, zoals die van Kanis & Gunnink in 1969, Van Nelle in 1989 en zoetjesfabrikant Natrena in 1996. Ook in het buitenland was het bedrijf actief op het overnamefront. Zelf kwam het in 1978 in handen van voedingsmiddelenconcern Consolidated Foods, het latere Sara Lee.
Internationale speler
Onder de vleugels van het Amerikaanse bedrijf groeide DE uit tot een internationale speler op het gebied van koffie en thee. De tabaksactiviteiten werden in 1998 verkocht aan Imperial Tobacco. DE is actief in Brazilië, Australië en Thailand, maar Europa bleef altijd de belangrijkste afzetmarkt.
Mede daarom besloot Sara Lee, geleid door de Nederlander Jan Bennink, dit jaar de koffie- en theetak af te splitsen en in Nederland naar de beurs te brengen. Dat gebeurt onder de naam DE Master Blenders 1753, die zowel het internationale karakter als de Nederlandse historie van de onderneming moet onderstrepen.
Grote plannen
De nieuwe topman Michiel Herkemij heeft grote plannen met het bedrijf. Alle producten gaan de komende maanden op de schop. Zowel wat betreft de kwaliteit als de presentatie, zei hij in de media.
Vanaf dinsdag kan 'officieus' in het aandeel worden gehandeld, de echte notering volgt op 9 juli. Analisten schatten de marktwaarde van DE Master Blenders 1753 na de beursgang op circa 4 miljard euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl