Het moederbedrijf van koffie- en theemaker Douwe Egberts betaalt leveranciers extreem laat. Het nieuw beleid lijkt samen te hangen met de eigendomswisseling van Douwe Egberts.

Het is een bekende truc in crisistijd. Betaal je rekeningen zo laat mogelijk, en zorg zelf dat je zo snel mogelijk wordt betaald. Dan hou je meer broodnodige cash op je bankrekening. Maar het ene bedrijf kan dat spelletje makkelijker spelen dan het andere.

Vooral grote ondernemingen met relatief veel marktmacht, kunnen het leven voor leveranciers die weinig uitwijkmogelijkheden hebben, een stuk minder prettig maken.

Koffie- en theegigant DE Master Blenders, het moederbedrijf van Douwe Egberts en wereldwijd een top drie-speler, is bijvoorbeeld één van de dominante spelers op de koffiemarkt. Onlangs heeft DE leveranciers laten weten dat de betalingstermijn van rekeningen wordt opgerekt van 60 tot 90 dagen, naar 180 tot 200 dagen.

Dit blijkt uit emails die in handen zijn van Het Financieele Dagblad en waarover de krant maandag bericht. Uit de correspondentie tussen een leverancier en Douwe Egberts blijkt dat het koffie- en theebedrijf de betalingstermijnen eenzijdig oprekt tot 200 dagen. Protest van de leverancier wordt genegeerd.

De woordvoerder van DE stelt tegenover het FD geen uitspraken te doen over contractuele afspraken en ontkent dat het algemene beleid recent is gewijzigd.

Laat betalen

Maar in de emailwisseling zou de inkoper van Douwe Egberts wel degelijk een verband leggen met de komst van een nieuwe eigenaar, aldus het FD. DE Master Blenders werd dit jaar van de beurs gehaald door private investeerders, waaronder de Duitse groep Joh. A. Banckiser.

Zogenoemde 'private equity'-partijen kijken doorgaans scherp naar mogelijkheden om de financiering van bedrijven aan te scherpen.

Het probleem dat kleine- en middelgrote bedrijven krap komen te zitten in de crisis, omdat grote afnemers betalingstermijnen oprekken, speelt overigens breder. Directeur Laurens van der Starre van factoringbedrijf Svea Finans stelt tegenover het FD dat vooral grote detailhandelsbedrijven de neiging hebben om betalingstermijnen op te rekken. Onder meer Mediamarkt, V&D en Hema zouden op termijnen van 90 dagen zitten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl