- Joe Biden en Donald Trump gaan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in met ongekend lage waarderingscijfers.
- De verkiezingen zouden daarom weleens beslist kunnen worden door ‘double haters’, kiezers die over beide kandidaten negatief zijn.
- In 2016 wist Trump de meeste double haters achter zich te krijgen; vier jaar later hielpen ze Biden in het zadel.
- Lees ook: Hoe Trump altijd wint bij het Hooggerechtshof, ook als de rechters tegen zijn presidentiële immuniteit stemmen
De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben op z’n minst één ding gemeen: ze zijn allebei uiterst impopulair in aanloop naar de presidentsverkiezingen.
Dat is vooral voor Biden een tegenvaller, want in oktober werd hij nog door 53 procent van de kiezers gewaardeerd, terwijl dat inmiddels gezakt is naar 41 procent. Trump doet het met 44 procent maar ietsjes beter.
Wat betekent dat voor de verkiezingen van 5 november?
Als Biden en Trump inderdaad zullen worden genomineerd door hun partijen, dan gaat er een flink aantal kiezers naar de stembus die van beide kandidaten een afkeer hebben. Zij staan bekend als ‘double haters’. Hun uiteindelijke keuze kan bepalend zijn voor wie er als winnaar uit de bus komt.
Biden heeft volgens een nieuwe peiling van The New York Times/Siena bij de groep double haters een voorsprong van 12 procentpunt op Trump (45 tegenover 33 procent). Volgens de krant vormt die groep bijna een vijfde van het totaal aantal ondervraagden, waarmee ze een beslissend kiezersblok zullen zijn in de race voor het Witte Huis.
'Double haters' kunnen bepalend zijn voor de verkiezingen
In 2016 won Trump onder de groep double haters, toen de ooit zeer gewaardeerde minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar populariteit fors zag dalen tijdens de campagne. Vier jaar later wist Biden, die acht jaar als vicepresident had gediend onder Barack Obama, te profiteren van de enorme impopulariteit van Trump.
Maar dit jaar ziet Biden zich geconfronteerd met zorgen over zijn leeftijd, grote verdeeldheid over zijn optreden in de oorlog tussen Israël en Hamas en negatieve beeldvorming over het economisch herstel van de VS.
Tegelijkertijd ligt Trump onder vuur vanwege zijn chaotische eerste termijn, zijn rol bij de Capitoolbestorming op 6 januari 2021 en de 91 juridische aanklachten die hij aan zijn broek heeft.
De double haters kunnen het presidentschap van Biden redden of juist Trump terug laten keren in het Witte Huis.