- De Nederlandse douane gebruikt scanners van het Chinese bedrijf Nuctech om goederen te controleren.
- Het moederbedrijf van Nuctech is door de Verenigde Staten op dezelfde zwarte lijst als Huawei geplaatst.
- Litouwen besloot afgelopen vrijdag apparatuur van Nuctech te weren uit vrees voor spionage.
In veel westerse landen mag het Chinese telecombedrijf Huawei niet meebouwen aan kritieke delen van het 5G-netwerk. Dit uit angst voor spionage.
Maar Chinese technologie wordt op meer plekken gebruikt, zoals bij de Nederlandse douane. Ook daar ontstaat nu weerstand tegen, schrijft het Financieele Dagblad.
De douane gebruikt al jaren scanners van het Chinese bedrijf Nuctech om goederen te controleren, onder meer in de Rotterdamse haven, op vliegvelden en distributiecentra. Containers, vrachtwagens, reizigersbagage en pakketten die de EU binnenkomen of verlaten, worden doorgelicht.
Maar Nuctech is deels eigendom van de Chinese staat. Bovendien is moederbedrijf Tongfang door de Verenigde Staten op dezelfde zwarte lijst geplaatst als Huawei. Daardoor moeten Amerikaanse bedrijven eerst toestemming moeten vragen aan het ministerie van Handel om technologie te leveren aan bedrijven op de lijst. In de praktijk komt dat neer op een handelsverbod.
In andere landen nemen de zorgen over Nuctech toe. Naast de VS weert ook Canada de Chinese scanners, en afgelopen vrijdag besloot EU-lidstaat Litouwen om hetzelfde te doen. Ondertussen worden in het Europees Parlement en de Tweede Kamer vragen gesteld over de rol van Nuctech.
China zou kunnen spioneren via de scanners
Veiligheidsexperts wijzen in het FD op de gevaren. De Chinese staat, deels eigenaar van Nuctech, kan de scanners inzetten voor spionage of misbruik van verzamelde data.
"Je installeert op het niveau van nationale veiligheid een kwetsbaarheid", zegt veiligheid- en crisismanagementadviseur Glenn Schoen. "Stel dat er een kill switch ingebouwd kan worden en dat we op gegeven moment verwikkeld zijn in een handelsoorlog met China. Als het land alle scanners afzet, hebben wij er maanden last van."
Volgens de Nederlandse douane zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen. De scanners staan los van cruciale systemen en de gegevens blijven op een lokaal netwerk.
Lees meer over China:
- 22 angstaanjagende foto’s van hoe China gezichtsherkenning gebruikt om burgers in de gaten te houden
- Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken – neem een kijkje
- Deze stad in China is wereldkampioen wolkenkrabbers bouwen
- Pas op, deze cadeaus zijn absoluut taboe in China
- Hoe de Chinese president Xi Jinping een oorlog voert tegen religie