De huizenprijzen zijn zo hard gestegen dat nu ook doorstromers het moeilijk krijgen op de woningmarkt.
Ze moeten concessies doen op hun woonwensen, opboksen tegen andere kopers en ze zien woningen onbetaalbaar worden.
Doorstromers hebben doorgaans een betere uitgangspositie op de woningmarkt dan starters dankzij de overwaarde op hun huidige woning.
Business Insider berekende de geschatte overwaarde per generatie.
Op de oververhitte huizenmarkt krijgen nu ook doorstromers het moeilijk. Een meerderheid van 70 procent is bereid te wachten met de aankoop van een nieuwe woning.
Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker. Doorstromers laten een koopwoning achter als zij een nieuwe woning kopen. Veelal kunnen ze de overwaarde van hun oude woning in het nieuwe huis steken.
Daarmee hebben ze een betere uitgangspositie dan starters, die afhankelijk zijn van de maximale hypotheek op basis van hun inkomen. Tenzij ze spaargeld hebben of ouders die hen tot een ton belastingvrij kunnen schenken.
Ruim 1 op de 5 doorstromers zou binnen nu en twee jaar willen verhuizen naar een andere koopwoning. En ruim de helft geeft aan groter of juist kleiner te willen wonen, terwijl 37 procent liever op een andere locatie woont. Daarnaast wil een derde meer of juist minder buitenruimte.
Voor bijna de helft (49 procent) is dit het moment om een nieuwe woning te kopen, vanwege de lage rentestand. Ook de overwaarde is voor bijna de helft (48 procent) een reden om nu toe te slaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De huizenprijzen zijn zo ver omhooggeschoten dat doorstromers in een fase terecht zijn gekomen waar starters al langer in zitten. Zo moeten ze bijvoorbeeld concessies doen op hun woonwensen.
64 procent kan wel leven met een andere indeling, terwijl respectievelijk 46 en 45 procent wel concessies wil doen op het uiterlijk en de omvang van de woning. Doorstromers vinden het blijkbaar lastiger om in te leveren op locatie, 35 procent is hiertoe bereid, blijkt uit het onderzoek.
Een kwart wil meer dan €450.000 uitgeven
Ruim 30 procent van de doorstromers zoekt een woning tussen de 250.000 euro en 350.000 euro, terwijl 23 procent tussen de 350.000 en 450.000 euro wil uitgeven. Een kwart is bereid meer te betalen dan 450.000 euro. In stedelijke gebieden zijn doorstromers vaker bereid meer dan 550.000 euro neer te tellen. 33 procent in stedelijke gebieden tegenover 8 procent in de rest van het land.
Echter, 94 procent van de doorstromers ervaart obstakels bij het zoeken, zoals de torenhoge huizenprijzen (80 procent), een schaars aanbod in de gewenste prijsklasse (78 procent) en/of te weinig aanbod dat voldoet aan de woonwensen (77 procent).
En net als starters lopen doorstromers tegen de concurrentie van andere huizenkopers aan en zijn er voor hen nog maar weinig betaalbare koopwoningen beschikbaar. Vandaar dat 70 procent bereid is het kopen van een nieuwe woning uit te stellen. Daarmee kan de woningmarkt verder op slot raken, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.
Hoeveel doorstomers te besteden hebben hangt onder meer af van de overwaarde op hun huidige woning. Business Insider berekende eerder de overwaarde per generatie op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat hierbij om de mediane hypotheekschuld minus de geschatte woningwaarde in 2019.
Overwaarde per generatie
Het CBS heeft de gegevens inmiddels wat aangepast met lagere hypotheekschulden. Hieronder vind je een geüpdatete tabel met daarin de geschatte overwaarde per generatie.
Niet heel verrassend hebben oudere doorstromers meer overwaarde dan de groep tot 25 jaar. Ouderen hebben immers langer geprofiteerd van een stijging van de huizenprijzen en meer schuld afgelost.
Zo heeft de groep van 55-plussers meer dan anderhalve ton overwaarde. Toch is deze groep vaker niet bereid (22 procent) tot overbieden, wat in de huidige huizenmarkt de norm is geworden. Van alle doorstromers wil 14 procent niet overbieden. Wel geeft bijna één vijfde van de doorstromers aan meer dan 150.000 euro aan eigen geld in te willen brengen voor de nieuwe woning.
[activecampaign form=24]
Lees meer over de huizenmarkt:
- Huis kopen met een maximale hypotheek? In deze regio’s kun je terecht als je 2 keer modaal verdient
- Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in een overkokende markt
- Lagere maandlasten door helft hypotheek aflossingsvrij te doen: hier moet je rekening mee houden qua schuld
- Aflossingsvrije hypotheek: dit kun je doen tegen het risico van hogere maandlasten als de hypotheekrente stijgt