De bezoekers van het Rijksmuseum kunnen gratis gebruikmaken van het draadloze netwerk. Het museum kan zo ook zien waar mensen zich bevinden en een minder drukke route langs schilderijen aanraden.
Bijna een jaar geleden, op 13 april, opent — toen nog — koningin Beatrix het vernieuwde Rijksmuseum. Na tien jaar verbouwen en een investering van 375 miljoen euro is het nationaal museum weer in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.
Het Rijksmuseum heeft ook op technologisch gebied een opfrisbeurt gehad. In het gebouw is een draadloos netwerk aangelegd, zodat bezoekers toegang hebben tot internet. Dat is onder meer nodig voor de audiotour, die te downloaden is als app voor de smartphone.
Na een Europese aanbesteding koos het Rijksmuseum voor Cisco voor het aanleggen van het netwerk. Maandag maakten beide partijen in een persbericht daarover meer bekend.
Toegangspunten verstopt
“Onze eis is dat alle technologie in het museumgebouw niet de aandacht van de tentoongestelde objecten mag afleiden en daarom absoluut niet zichtbaar mag zijn voor het publiek”, zegt Rob Hendriks, ICT-manager van het Rijksmuseum. “Zo’n 150 draadloze toegangspunten zijn daarom op een creatieve manier weggewerkt onder vloeren en achter plafonds.”
Dat was een lastige klus. Het gebouw dateert uit 1885 en is niet bepaald wifi-vriendelijk met zijn vele nissen, trappen, gangen en gewelven. "Daarnaast moeten er 10.000 tot 15.000 bezoekers per dag overal in het museum toegang krijgen tot het netwerk, óók tijdens piekuren", aldus Hendriks.
Nieuwe mogelijkheden
Het aanleggen van het netwerk is gelukt. Nu kijkt het Rijksmuseum naar aanvullende mogelijkheden die het netwerk kan bieden. Hendriks: "Op basis van informatie vanuit het netwerk kunnen we zien waar bezoekers zich bevinden. We zouden dan bijvoorbeeld bezoekers kunnen helpen hun weg te vinden en drukte voor topschilderijen vermijden door een alternatieve route voor te stellen."
Voor het Rijksmuseum kan het nuttig zijn om te zien hoe bezoekers een tentoonstelling doorlopen, op welke punten op de route en voor welke objecten is het drukst is. Dat kan aanleiding zijn om de tentoonstelling anders in te richten.
Volgens Michel Schaalje van Cisco Nederland loopt het Rijksmuseum voorop in het benutten van het potentieel van de huidige netwerken. "En we staan nog maar aan het begin", meent Schaalje. "Technologische ontwikkelingen rondom het Internet of Everything - het verbinden van mensen, processen, data en dingen - zullen ongekende mogelijkheden bieden om de beleving van bezoekers op een nog hoger peil te brengen."
Lees ook
Zo ziet het duurste kunstwerk ter wereld eruit
Vingerverfschilderij kleuter kost ouders vermogen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl