- Peilingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 laten zien dat president Joe Biden terrein verliest bij jongere kiezers.
- Gen Z en Millenials kozen in 2020 nog massaal voor Biden, maar die voorsprong is mogelijk verdwenen.
- Jongere kiezers zijn historisch gezien minder geneigd om te gaan stemmen, wat Trump en de Republikeinen mogelijk kan schade eind dit jaar.
- Lees ook: De ‘misery index’ voorspelt vaak correct wie de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen – maar dit jaar zou hij het mis kunnen hebben (Engels)
Uit nieuwe peilingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die november dit jaar plaatsvinden, blijkt dat steeds meer jonge kiezers een voorkeur hebben voor Donald Trump. Maar deze groep is historisch gezien wispelturig en moeilijk naar de stembus te krijgen.
Een recente peiling van Marist Poll laat zien dat Trump onder de Gen Z en Millenial-generatie 2 procentpunt meer stemmen trekt dan Biden. Een New York Times/Siena College Poll laat een vergelijkbaar resultaat zien, waarbij Biden 1 procentpunt meer Gen Z achter zich schaart en Trump 1 procentpunt meer stemmen krijgt van de ondervraagde Millenials.
Uit een analyse van Split Ticket blijkt dat de methodologie van een opiniepeiler en de manier waarop de enquête wordt afgenomen, kan leiden tot hele verschillende resultaten. Bijvoorbeeld, in een peiling waarbij de vragen face-to-face werden gesteld, scoorde Biden 10 procentpunt hoger bij jonge kiezers. Maar in een peiling waarbij de vragen online konden worden ingevuld, wist juist Trump een overwinning te behalen binnen deze leeftijdsgroep.
Biden heeft jonge kiezers nodig
Als de resultaten van Marist en Siena College juist blijken, zou dat een enorme klap zijn voor de herverkiezingskansen van Biden. Gen Z en Millenial-kiezers verkozen hem namelijk in 2020 met een marge van bijna 20 procentpunt. Het enige wat Biden mogelijk kan helpen, is dat deze groep kiezers bekend staat vanwege de lage opkomstcijfers.
Een onderzoek van de Universiteit van Florida laat zien dat sinds 1986 meer dan 50 procent van de stemgerechtigde Amerikanen tussen 45 en 59 jaar en meer dan 64 procent van de 60-plussers in elke presidentsverkiezing heeft gestemd. Maar de Gen Z-kiezers hebben pas één keer de grens van 50 procent weten te doorbreken, dat was in 2020.
Als het jongere electoraat deze verkiezingen conservatiever is geworden, dan is dat niet door het toedoen van de Republikeinse partij. De staten waarin de Republikeinen de meerderheid hebben, hebben de afgelopen jaren namelijk wetgeving aangenomen die beperkingen oplegt aan de documenten die kunnen worden gebruikt als identiteitsbewijs bij de stembus, wat de opkomst van jonge kiezers flink kan beperken.
Als de Republikeinse partij dit jaar harder wil inzetten op het winnen van de Gen Z-stem, dat vraagt dit mogelijk om een verandering in de houding van de meeste bekende conservatieven, zoals de oprichter en uitvoerend directeur van Turning Point USA, Charlie Kirk.
In 2020 zei hij nog tegen een groep Republikeinse activisten en donateurs dat het "een goede zaak" was dat universiteiten hun campussen gesloten hielden tijdens de pandemie, omdat dit de Democraten bij de verkiezingen zou schaden.