De recente tweets van Donald Trump over de terroristische aanslag in Londen en zijn inreisverbod versterken de perceptie dat de Amerikaanse president steeds vaker zijn eigen team ondermijnt en doet waar hij zelf zin in heeft.
Trump opende maandagochtend het vuur op het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens Trump zijn inreisverbod voor een aantal moslimlanden heeft afgezwakt.
“Het ministerie van Justitie had moeten blijven bij het oorspronkelijke reisverbod, niet de afgezwakte, politiek correcte versie die ze hebben ingediend bij het hooggerechtshof”, tweette Trump.
Na nog een paar tweets over het inreisverbod, veranderde hij van onderwerp en bekritiseerde hij de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, vanwege de manier waarop hij is omgegaan met de terroristische aanval afgelopen zaterdag.
“Zielig excuus van burgemeester Sadiq Khan, die zegt dat er ‘geen reden voor zorgen is'”, aldus Trump in nog een tweet.
Nieuwsmedia wezen erop dat Trump de verklaring van Khan verkeerd begrepen lijkt te hebben. Khan drong er op aan dat inwoners van Londen zich geen zorgen hoefden te maken over de grotere politieaanwezigheid in de stad, als reactie op de aanslag. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven, 48 anderen raakten gewond nadat drie mannen met een busje inreden op voetgangers en vervolgens meerdere mensen neerstaken. De terroristische groep IS heeft de aanslag opgeëist.
Infrastructuurweek
Trumps tweets van afgelopen maandag creëerden een nieuwe controverse en ondermijnden het ministerie van Justitie. Ook leidden de tweets de aandacht af van de 'infrastructuurweek' van zijn kabinet, die een deel van Trumps plannen onder de aandacht moet brengen in de week dat de ontslagen FBI-directeur James Comey zijn verhaal doet in het Congres.
Maar in plaats van het promoten van de infrastructuurplannen was het Witte Huis maandag weer bezig met de laatste tweets van Trump.
In een interview met NBC zei adviseur Kellyanne Conway - die eerder het Twitter-gebruik van Trump aanmoedigde - dat nieuwsmedia een "obsessie hebben met alles dat hij zegt op Twitter, en weinig met wat hij doet als president".
Trumps opruiende tweets zorgen vaak voor een reactie - soms van de mensen waar het over gaat - wat vaak weer leidt tot meer krantenkoppen en vragen van journalisten.
Aanval op Londense burgemeester
Trump bekritiseerde de Londense burgemeester Khan voor het eerst op zondag. "Tenminste 7 doden en 48 gewonden in terreuraanslag en burgemeester van Londen zegt dat er 'geen reden voor zorgen is", schreef Trump.
De tweet was een behoorlijke draai ten opzichte van zijn eerdere tweet waarin hij het Verenigd Koninkrijk vertelde dat de Verenigde Staten "er zullen zijn" en "alles" zullen doen om te helpen.
Khans medewerkers noemden de tweet "slecht geïnformeerd" en stelden dat de burgemeester geen tijd had om te reageren, wat vervolgens weer leidde tot Trumps tweet op maandag.
Ondertussen vond de Amerikaanse ambassade in Londen het toch nodig om de president tegen te spreken en Khans leiderschap te loven.
"Ik prijs het sterke leiderschap van de @mayoroflondon, die de stad vooruit leidt na deze gruwelijke aanval", tweette Lewis Lukens, die is aangesteld door Barack Obama en interim-hoofd van de ambassade is.
Tweets over inreisverbod
Trump zal ook voor hoofdpijn bij zijn eigen medewerkers hebben gezorgd met zijn tweets over het inreisverbod. Toen het Amerikaanse Gerechtshof het decreet van Trump afgelopen maand blokkeerde, stelde het dat "de religieuze intolerantie, animositeit en discriminatie er vanaf druipt".
Trump leek te suggereren dat het huidige, aangepaste inreisverbod niet ver genoeg gaat. Het eerste decreet dat werd ingesteld door Trump, waarin niet duidelijk werd gemaakt dat bestaande visumhouders alsnog de VS in mochten komen, werd eerder ingetrokken nadat rechtbanken dit bevel blokkeerden.
Het ministerie van Justitie ging vorige week in beroep tegen de uitspraak, om de legaliteit van het herziende decreet opnieuw te bekijken.
"Het ministerie van Justitie zou moeten vragen om een versnelde hoorzitting over het afgezwakte inreisverbod - & om een veel strengere versie vragen!", tweette Trump maandag.
De tweets over het inreisverbod zouden voor problemen in de rechtszaal kunnen zorgen. Trumps vorige tweets en die van zijn adviseurs zijn al eerder tegen hem gebruikt in de rechtszaal, met name zijn oproep in december 2015 om alle moslims te weren uit de VS.
Advocaten van het ministerie van Justitie die het inreisverbod proberen te verdedigen hebben rechters herhaaldelijk gevraagd om Trumps verklaringen niet mee te nemen in hun oordeel, maar in plaats daarvan zich te richten op de tekst van het wetsdocument - een strategie die tot dusver niet erg effectief is geweest.
"In ieder geval doen we al aan EXTREME DOORLICHTING bij mensen die de VS binnenkomen, om zo ons land veilig te houden", tweette Trump maandag. "De rechtbanken zijn langzaam en politiek!"
Trump past NAVO-speech zelf aan
George Conway, de echtgenoot van Trump-woordvoerder Kellyanne Conway, tweette maandag dat de tweets van de president hem alleen maar in de weg staan. "Sommige mensen voelen zich misschien beter door deze tweets, maar ze zorgen zeker niet voor steun voor de president binnen het hooggerechtshof", schreef hij. "Sad!"
Dit zijn niet de enige voorbeelden waaruit blijkt dat de Amerikaanse president niet helemaal op dezelfde lijn zit als zijn medewerkers.
Politico meldde maandag dat Trumps nationaleveiligheidsteam "overrompeld" was door het feit dat Trump niet expliciet zijn steun uitte voor Artikel 5 van het NAVO-verdrag bij zijn bezoek aan Brussel eind mei.
In Artikel 5 staat dat een aanval op één NAVO-land een aanval op het hele bondgenootschap is. Trump noemde artikel echter niet in zijn toespraak en ging daarmee in tegen een lange traditie. In plaats daarvan las hij de aanwezige bondgenoten de les over de noodzaak van een hogere NAVO-bijdrage.
Diverse topadviseurs van Trump, waaronder veiligheidsadviseur H.R. McMaster en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, hebben naar verluidt weken samen met Trump gewerkt aan de speech. Allen pleitten voor het noemen van Artikel 5, nadat zij merkten dat de passage was weggehaald in latere kladversies.
"Er was een andere speech waar alle anderen aan hadden gewerkt" - en het was niet de speech die Trump gaf, aldus een medewerker van het Witte Huis tegenover Politico.
Reorganisatie in het Witte Huis
Trumps blijft het zijn naaste medewerkers lastig maken en dat voedt geruchten over een reorganisatie in het Witte Huis.
Na het ontslag van FBI-baas Comey, afgelopen maand, meldden meerdere nieuwsmedia al over een grote ontslagronde. Trump zou onder meer niet erg tevreden zijn met zijn communicatieafdeling. Hij tweette zelfs dat zijn personeel niet volledig de waarheid kan spreken.
"Als een zeer actieve president met een hoop dingen gaande, is het niet mogelijk voor mijn woordvoerders om perfect accuraat op een podium mij te vertegenwoordigen!" aldus Trump. Daar voegde hij aan toe: "Misschien is het het beste om alle toekomstige persbijeenkomsten te annuleren en geschreven antwoorden uit te geven ten behoeve van de nauwkeurigheid???"
Maar een grote reorganisatie is tot nog toe uitgebleven. Communicatiedirecteur Mike Dubke is de enige topmedewerker die uit het Witte Huis is vertrokken.
Trumps neiging om tegen de stroom in te gaan is de afgelopen weken nog veel sterker geworden, en precies dat kan zo'n reorganisatie wel eens onmogelijk maken. Politico meldde maandag dat de stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus, op de schopstoel zit maar desondanks kan blijven zitten omdat er "maar weinig mensen zijn die zin hebben in deze onmogelijke taak".
Aangezien Trumps besluitvorming vaak anders is dan wat zijn team voor ogen heeft, heeft Priebus in de praktijk weinig macht, aldus Politico. "Hij blijft vaak weekenden lang en tot in de vroege uurtjes op kantoor, terwijl hij maar weinig controle heeft over wat er uiteindelijk gebeurt."