• Donald Trump verliest zijn presidentiële immuniteit als hij volgend jaar het Witte Huis moet verlaten. Hij krijgt dan vermoedelijk een reeks rechtszaken aan zijn broek.
  • Onder meer de openbaar aanklager van Manhattan jaagt op Trump wegens mogelijke bank- en verzekeringsfraude bij de Trump Organization.
  • Ook wacht Trump een mogelijke terugkeer van het Mueller-onderzoek, beschuldigingen van illegale campagnefinanciering en een onderzoek van de Amerikaanse belastingdienst.

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt mogelijk een golf aan rechtszaken voor zijn kiezen nu hij niet is herkozen. Daardoor geniet hij straks niet langer de presidentiële immuniteit die hem de afgelopen vier jaar heeft beschermd.

Waarschijnlijk kan hij van alle kanten op problemen rekenen: onderzoeken op federaal en statenniveau, civiel- en strafrechtelijke onderzoeken, en zaken die te maken hebben met zijn bedrijven, zijn politieke handelingen en zijn ambtstermijn als president.

Om juridisch gevaar te mijden, kan Trump ervoor kiezen om zichzelf gratie te verlenen – of om vroegtijdig ontslag te nemen en zijn vervanger, Mike Pence, te bevelen hem gratie te verlenen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat dit voorkomt. In 1974 zorgde President Gerald Ford voor de nodige ophef toen hij Richard Nixon, in de nasleep van het Watergateschandaal, preventief gratie verleende.

Een soortgelijke zet zou Trump en zijn medestanders niet beschermen tegen boetes of zelfs een gevangenisstraf als overheden van individuele staten achter hem aangaan. Daar heeft presidentiële gratie geen effect op.

Voormalige ambtenaren van het ministerie van Justitie en de Federale Verkiezingscommissie (FEC), evenals andere rechtsgeleerden, zeggen tegen Business Insider dat de juridische kwesties rondom Trumps presidentschap nog jaren kunnen duren.

Dit zijn enkele van de juridische gevechten waar Trump, nu hij het Witte Huis moet verlaten, nog mogelijk lange tijd zijn handen vol aan heeft.


Justitie in New York heeft de Trump Organization in het vizier

Cyrus Vance, de openbaar aanklager van Manhattan. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
Cyrus Vance, de openbaar aanklager van Manhattan. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Boven aan het lijstje van Trumps problemen staat het fraudeonderzoek van Letitia James, de openbaar aanklager van New York, naar de financiële handelingen van de Trump Organization, de holding voor de zakelijke belangen en investeringen van Donald Trump.

James onderzoekt of de Trump Organization illegaal de waarde van haar bezittingen heeft verhoogd om zo belastingvoordelen te scoren. Als onderdeel van het civiele onderzoek beantwoordde Eric Trump, de zoon van de president, in oktober vragen onder ede.

Ondertussen onderzoekt Cyrus Vance, de openbaar aanklager van Manhattan, of Trump en de Trump Organization schuldig zijn aan bank- en verzekeringsfraude.

Een grand jury – een door de rechtbank bijeengeroepen panel van burgers – heeft Trump gedagvaard om acht jaar aan zijn persoonlijke en zakelijke belastingaangiften in te zien. Trump vocht de dagvaarding tot aan het Hooggerechtshof, waar hij in juli in een 7-2 uitspraak verloor. Een rechter van het Zuidelijke District van New York verwierp onlangs het argument van de president.

Onder de kwesties die het team van Vance mogelijk onderzoekt, valt ook de betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels en Playboy-model Karen McDougal. Zij beweren seksuele affaires te hebben gehad met Trump, iets dat de president ontkent.

Met de betaling, die is uitgevoerd door Trumps voormalige advocaat Michael Cohen, zou Trump de regels voor campagnefinanciering hebben geschonden. Cohen is daarvoor in 2018 veroordeeld tot drie jaar cel.

De Trump Organization staat er door de uitbraak van het coronavirus al niet zo best voor. Deze juridische acties op statenniveau kunnen het zakenimperium van Trump verder aan het wankelen brengen.


Een mogelijke terugkeer van het Mueller-onderzoek

Robert Mueller. Foto: REUTERS/Leah Millis
Robert Mueller. Foto: REUTERS/Leah Millis

Tijdens de impeachment-procedure tegen Trump waren de Democraten terughoudend in hun gebruik van het onderzoeksrapport van speciaal aanklager Robert Mueller. Maar dat betekent niet dat het onderzoek naar de Russische verkiezingsinmenging in 2016 geen terugkeer kan maken als de president het Witte Huis moet verlaten, zeggen verschillende juristen tegen Business Insider.

In het 448 pagina's tellende Mueller-rapport staat gedetailleerd bewijs dat Trump tijdens het Russische onderzoek herhaaldelijk heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren. Muellers rapport concludeert niet dat Trump de wet overtrad, maar spreekt hem ook niet vrij.


[activecampaign form=24]


De speciaal aanklager noemt tien gevallen waarin Trump probeerde in te grijpen in het Rusland-onderzoek. Tijdens zijn verhoor van juli 2019 voor de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden zei Mueller dat Trump voor belemmering van de rechtsgang kan worden vervolgd als hij geen president meer is.

“De feiten zijn in het rapport vrij duidelijk uiteengezet”, zegt Joshua Geltzer, een voormalig advocaat van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Nationale Veiligheidsraad.

Het is niet duidelijk of aankomend president Joe Biden federale middelen wil inzetten om het Mueller-onderzoek nieuw leven in te blazen. "De zaak moet wel erg sterk zijn om daar opnieuw energie en tijd in te steken", zegt Karl Sandstrom, jurist bij Perkins Coie en voormalig lid van de kiescommissie FEC.


Beschuldigingen van illegale campagnefinanciering

Trumps campagneleider Brad Parscale. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Trumps campagneleider Brad Parscale. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Trumps campagnefinanciering is aanleiding voor meer onderzoek.

Zo diende het onafhankelijke Campaign Legal Center afgelopen zomer een klacht in over het verdoezelen van bijna 170 miljoen dollar aan uitgaven. Dat bedrag zou zijn weggesluisd via bedrijven onder leiding van campagnemanager Brad Parscale of via bedrijven die door Trumps advocaten zijn opgericht. De Trump-campagne zegt niets verkeerd te hebben gedaan.

En er zijn meer dubieuze zaken waar federale onderzoeken dieper in kunnen duiken. Zo had Donald Trump jr. in 2016 een omstreden ontmoeting met een aantal Russen in Trump Tower in een poging om belastende informatie over Hillary Clinton in handen te krijgen. Het is voor buitenlanders bij wet verboden om geld of 'iets anders van waarde' aan een Amerikaanse verkiezingscampagne bij te dragen.

Ook weigert de Trump-campagne om op te draaien voor de kosten die de lokale politie heeft gemaakt voor bijeenkomsten. Het team van de president geeft geen inzicht in de financiën, ook al er is publiek geld mee gemoeid.

Volgens Brett Kappel, advocaat op het gebied van verkiezingen en overheidsethiek bij Harmon, Curran, Spielberg & Eisenberg, zullen de Trump-campagne en diens fondswervingscommissies nog jaren doelwit van onderzoek zijn, zowel van justitie als van de Nationale Verkiezingscommissie.


Een onderzoek van de belastingdienst

Foto: REUTERS/Leah Millis
Foto: REUTERS/Leah Millis

Jarenlang heeft Trump gezegd dat hij zijn federale belastingaangiften niet zal vrijgeven, omdat hij onder toezicht staat van de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

Deze onwil is voor velen een indicatie dat hij heeft geknoeid met de boekhouding of dat hij betrokken is geweest bij illegale financiële activiteiten.

Trump heeft ontkend dat hij op illegale wijze belastingen heeft ontdoken of op andere wijze een fiscaal misdrijf heeft begaan. Belastingsfraude is geen kleinigheid in de Verenigde Staten. Als de Amerikaanse belastingdienst enige vorm van overtreding door Trump vermoedt, kunnen ze zijn jaren als ex-president flink bemoeilijken.

The New York Times, die kopieën van Trumps belastingaangiftes verkreeg, onthulde in oktober dat Trump in de aanloop naar de verkiezingsdag van 2016 de campagnekas spekte via een reeks ongebruikelijke financiële transacties. Verschillende experts betwijfelen of dit legaal gebeurde.

Lees meer over Donald Trump: