De hoogste ambtenaar op het gebied van cyberveiligheid in de VS is ontslagen door president Donald Trump.
Chris Krebs sprak de president tegen, toen die ongefundeerde beweringen deed over stemfraude.
Intussen leverde Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani bij een hoorzitting in Pennsylvania dinsdag geen enkel bewijs voor beweringen van wijd verspreide stemfraude.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Chris Krebs, de hoogste cyberveiligheidsfunctionaris van het land, ontslagen via Twitter. Trump beschuldigde Krebs er zonder bewijs van dat die “zeer onjuiste” verklaringen had gegeven over de integriteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Krebs, die als taak had om het verkiezingsproces te beschermen tegen inmenging door hackers, had zich Trumps woede op de hals gehaald omdat hij desinformatie omtrent de verkiezingen had tegengesproken, meldde het Britse persbureau Reuters vorige week.
Krebs had onder meer Trumps beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten van de hand gewezen. Hij zei toen al tegen journalisten dat hij verwachtte dat hij zou worden ontslagen.
De ambtenaar stond aan het hoofd van het agentschap voor cyberveiligheid en infrastructuurveiligheid van ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Een woordvoerder van dat agentschap reageerde niet op een verzoek om commentaar.
De berichtgeving van Reuters leidde tot een stortvloed aan steunbetuigingen voor Krebs van cyberveiligheidsexperts, die hem prezen voor het werk dat hij de afgelopen twee jaar voor alle partijen heeft gedaan.
Trump is onder meer boos op Krebs omdat diens agentschap een website genaamd 'Rumor Control' (geruchtencontrole) runde, die desinformatie rondom de verkiezingen aan de kaak stelde, zeggen drie ingewijden.
Kort nadat president Trump dinsdagavond (plaatselijke tijd) de ontslagtweet had geplaatst, schreef hij op Twitter dat "het enige veilige aan onze verkiezingen van 2020" was dat ze "vrijwel ondoordringbaar waren voor vreemde mogendheden". Daarna herhaalde Trump zijn ongefundeerde aantijgingen van verkiezingsfraude jegens onder anderen de Democraten.
"Vereerd om te dienen", schreef Krebs op zijn beurt op zijn privé-Twitteraccount. "We hebben het goed gedaan. Verdedig vandaag, morgen veilig."
Giuliani levert geen bewijs voor verkiezingsfraude
Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump, heeft in een van de rechtszaken van het campagneteam van Trump opnieuw beweerd dat er sprake is geweest van systematische verkiezingsfraude door het hele land, en gaf daarvoor opnieuw geen enkel bewijs.
Dinsdag diende een hoorzitting in de rechtszaak die het campagneteam van Trump heeft aangespannen in Pennsylvania, om te voorkomen dat de Democraat Joe Biden er wordt uitgeroepen tot de winnaar.
De advocaten van de door Trump gedaagde staat verwierpen de beschuldigingen en verzochten de federale rechter om de zaak niet-ontvankelijk te verklaren.
Als Trump de rechtszaak in Pennsylvania verliest, is zijn laatste kans om via de rechter een tweede termijn in het Witte Huis af te dwingen wellicht definitief verkeken.
In de federale rechtbank herhaalde zich het patroon van de afgelopen weken sinds de verkiezingen, waarbij Giuliani namens president Trump constant beweerde dat er "wijdverbreide, stemfraude door het hele land" heeft plaatsgevonden, en de staat die beweringen vervolgens afdeed als ongefundeerde "speculaties."
Het campagneteam van Trump had de aantijgingen in de zaak op zondag al afgezwakt. Het team van de president heeft de aanklacht teruggebracht tot de bewering dat kiezers ten onrechte de kans hebben gekregen om fouten bij het uitbrengen van hun briefstemmen te herstellen, bijvoorbeeld als zij niet de in Pennsylvania verplichte tweede geheimhoudingsenvelop hadden gebruikt. Dat zou vooral zijn gebeurd in districten met veel Democratische kiezers.
Vertegenwoordigers van de staat hebben gesteld dat enkele van zulke fouten zijn hersteld, maar niet ten onrechte. Het is de districten toegestaan om contact op te nemen met kiezers om hen te informeren dat zij fouten hebben gemaakt met het uitbrengen van hun stem, voerden de advocaten van de staat aan.
Verwacht wordt dat de federale rechter snel een uitspraak doet. Het campagneteam van Trump wil voorkomen dat de verkiezingsuitslag in Pennsylvania officieel wordt gemaakt, hetgeen minister van Binnenlandse Zaken van de staat Kathy Boockvar maandag wil gaan doen.
Trump zou erkenning nederlaag willen combineren met gooi naar presidentschap in 2024
Intussen denkt Trump er serieus over na om in 2024 opnieuw mee te doen aan de verkiezingen, meldde de Amerikaanse zender CBS News dinsdagavond. CBS baseert zich hierbij op een campagneadviseur en een bondgenoot van Trump. De president zou het de afgelopen dagen met topadviseurs hebben besproken.
Als het klopt, betekent dat in feite dat Trump zijn nederlaag bij de verkiezingen van dit jaar erkent. Hij weigerde dat tot nu toe.
De Democraat Joe Biden, die Trump volgens de huidige stand van zaken ruimschoots heeft verslagen, klaagde al over de gevolgen van Trumps houding om niet mee te werken aan een soepele machtsoverdracht. Biden vreest op dit moment grote problemen bij de aanpak van de coronacrisis.
Een Amerikaanse president kan in principe een keer worden herkozen. Hij mag geen drie volledige termijnen van vier jaar achter elkaar dienen.