Aankomend president Donald Trump is bezig om lobbyisten van de Amerikaanse olie- en gasindustrie op sleutelposities in zijn regering te krijgen. Dat moet het makkelijker maken om de productie van olie en gas in de VS op te voeren en klimaatmaatregelen terug te draaien.

Als de Senaat instemt met de voordrachten, zullen drie mannen op cruciale posten grotendeels verantwoordelijk worden voor de “drill, baby, drill”-agenda van Donald Trump.

Trump heeft gouverneur Doug Burgum van North Dakota, een Republikein die nauwe banden heeft met olie- en gasbedrijven, aangewezen als minister van Binnenlandse Zaken. Het ministerie heeft zeggenschap over miljoenen hectares aan land en water, waar naar olie en gas geboord kan worden.

CEO Chris Wright van frackingbedrijf Liberty Energy is de beoogde nieuwe minister van Energie. De regering Trump wil het moratorium op de goedkeuring voor het bouwen van nieuwe exportterminals voor vloeibaar gas opheffen. De huidige rem op de verdere ontwikkeling van lng-terminals is onder president Joe Biden ingesteld. Ook de miljarden dollars aan subsidies en leningen voor het versnellen van de duurzame transitie zullen doelwit worden van Wright.

Op de derde plaats is er voormalig Congreslid Lee Zeldin uit New York, die vaak tegen klimaatmaatregelen heeft gestemd. Hij is voorgedragen als directeur van de Environmental Protection Agency (EPA), die toezicht houdt op vervuiling door auto's, trucks, elektriciteitscentrales en de olie- en gasindustrie.

Burgum wordt ook coördinator van de Nationale Energieraad, die volgens Trump zal bestaan uit alle departementen en agentschappen die betrokken zijn bij het "toestaan, reguleren, genereren, distribueren en transporteren van energie." De raad krijgt van Trump het mandaat om beperkingen op te heffen en regels te schrappen.

Wetenschappers zeggen dat de VS en andere grote economieën het gebruik van fossiele brandstoffen moeten terugdringen om de klimaatcrisis te beteugelen, die nu al overal ter wereld zorgt voor verwoestende orkanen, bosbranden, hittegolven en droogte.

Trump en zijn bondgenoten uit de olie- en gasindustrie vinden juist dat de VS de productie van olie en gas op moet voeren, om de brandstofprijzen omlaag te krijgen en zo de algehele inflatie te verlagen. Dat is immers een grote zorg van Amerikaanse kiezers.

Volgens energie-analisten worden de olie- en gasprijzen grotendeels bepaald door de wereldwijde vraag en aanbod en niet door de acties van welke president dan ook.

Er zijn drie acties die de nieuwe regering van Donald Trump lijkt te willen uitvoeren op energiegebied om de olie- en gasindustrie te ondersteunen:

1) Vergunningen voor nieuwe exportterminals voor vloeibaar gas

Op het ministerie van Energie zal Wright, als zijn voordracht wordt goedgekeurd, naar verwachting vergunningen gaan afgeven voor nieuwe exportterminals voor vloeibaar gas. De goedkeuringen werden dit jaar gepauzeerd door de regering van Joe Biden.

Biden besloot in januari het afgeven van vergunningen op te schorten, totdat het ministerie kan vaststellen wat de effecten zijn op de uitstoot van broeikasgassen en de energiekosten voor consumenten.

Een federale rechter verklaarde de pauze deze zomer niet rechtsgeldig en sindsdien heeft het ministerie één nieuwe vergunning afgegeven. Republikeinen en de olie- en gasindustrie beschuldigen de regering van Biden ervan doelbewust het proces te frustreren. Volgens hen zorgt de vertraging voor een achterstand op concurrenten als Saudi-Arabië, Qatar en Rusland en kost dat banen in de VS.

De bouwpauze had geen betrekking op terminals die al in aanbouw waren, waarmee de VS op koers ligt om de export van Amerikaanse gas aan het eind van het decennium verdubbeld te hebben.

Volgens sommige energie-experts zal de Amerikaanse dominantie op de wereldmarkt voor vloeibaar gas tot schommelende prijzen leiden. Een koude winter in Europa of onrust in het Midden-Oosten kan een grote piek in de vraag - en daarmee van de prijzen - betekenen.

2) Meer olie- en gasboringen toestaan in de Golf van Mexico

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal naar verwachting tussen 2024 en 2029 drie aanbestedingen doen voor olie- en gasboringen in de Golf van Mexico. Dat is het laagste aantal in jaren.

De aanbestedingen voor de Golf van Mexico zijn onderdeel van Biden's Inflation Reduction Act. Daarbij moest een minimum aantal olie- en gasleases worden aangeboden om een veiling voor het ontwikkelen van offshore-windparken mogelijk te maken.

De olie- en gasindustrie dringt er bij Trump op aan een nieuw, vijf jaar durend offshore-leaseprogramma op te tuigen. "Er zijn bedrijven die willen betalen voor leases in het westelijke gedeelte van de Golf van Mexico, als er vandaag een veiling zou worden gehouden", zegt onderdirecteur Kenny Stein van de American Energy Alliance, een conservatieve organisatie die Trump voorziet van adviezen voor zijn energie-agenda. "Ze hebben al de platforms en het benodigde materieel en kunnen snel beginnen met boren."

CEO Darren Woods van ExxonMobil zei eerder deze maand tegen CNBC dat er gebieden zijn in de Golf van Mexico die geschikt zijn voor meer oliewinning op de lange termijn. Maar hij verwacht geen grote stijging van de Amerikaanse olieproductie, omdat de markt al goed voorzien is.

De regering van Trump zal naar verwachting ook het aantal beschermde gebieden in het westen van de VS verkleinen, om meer grond beschikbaar te krijgen voor boringen en mijnbouw. Al zullen milieugroeperingen dat waarschijnlijk gaan aanvechten bij de rechter.

3) Klimaatmaatregelen terugdraaien

Trump heeft beloofd maatregelen van milieu-agentschap EPA "de nek om te draaien", als het gaat om beperkingen voor de CO2-uitstoot van auto's, trucks, elektriciteitscentrales en olie- en gasvelden. Ook noemde hij de Inflation Reduction Act "groene oplichterij" en beloofde hij subsidies voor duurzame energie te schrappen.

Dat is een herhaling van de eerste termijn van Trump, toen toezichthouder EPA bijna 100 milieumaatregelen schrapte. Dit keer worden sommige klimaatmaatregelen gesteund door automakers en grote olie- en gasbedrijven.

Woods van ExxonMobil zei vorige week tegen Semafor dat de regering van Trump de regels voor het terugdringen van methaanuitstoot door de olie- en gasindustrie moet handhaven. En de grootste organisatie van Amerikaanse autofabrikanten zegt dat de toekomst elektrisch is en dat bedrijven miljarden dollars aan het investeren zijn in de duurzame transitie.

Het is onwaarschijnlijk dat Trump de Inflation Reduction Act volledig gaat intrekken, onder meer omdat het grootste deel van de 220 miljard dollar aan investeringen in het produceren van elektrische auto's, batterijen en andere duurzame technologieën terecht komt in Republikeinse kiesdistricten.

LEES OOK: Olie- en gasconcern ExxonMobil verwacht dat olie, gas en kolen in 2050 nog steeds goed zijn voor bijna 70% van de mondiale energiemix