De Amerikaanse president Donald Trump provoceerde Noord-Korea bijna tot een oorlog met slechts een enkele tweet.

Dat zegt de gerenommeerde onderzoeksjournalist Bob Woodward, bekend van onder andere de onthulling van het Watergate-schandaal. Woodward zei dit tijdens een interview met CBS Sunday Morning, dat afgelopen zondag werd uitgezonden.

Tijdens het interview, waarin Woodward zijn nieuwe boek Fear: Trump in the White House besprak, ging hij in op een aantal bevindingen uit zijn boek. Dat komt officieel uit op dinsdag 11 september.

Zo zei Woodward dat Trump gefixeerd is op het feit dat de Verenigde Staten 3,5 miljard dollar per jaar uitgeeft om troepen in Zuid-Korea te stationeren en zo de militaire aanwezigheid op het schiereiland te behouden.

Trump zei niet te begrijpen waarom de troepen daar überhaupt zijn, zo deelde hij onlangs mee aan topfunctionarissen tijdens een vergadering. Woodward schetst in het boek een explosieve reactie van Trump over de aanwezigheid van de troepen: “Laten we ze er weghalen.”

Minister van Defensie James Mattis wist Trump tijdens een daarop volgende ontmoeting uit te leggen dat de troepen daar zijn om "de derde wereldoorlog" te voorkomen, zo schrijft Woodward.

Twitter als wapen waarvan Trump de impact niet kent

Afgelopen oktober wist Trump met zijn tweets Noord-Korea tegen zich in het harnas te jagen. Trump tweette destijds dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson "zijn tijd verdeed met onderhandelingen met Little Rocket Man", zoals hij Kim Jung-un gekscherend noemde.

Vervolgens zei Trump tegen voormalig stafchef Rob Porter dat dat wellicht zijn beste tweet ooit was.

Volgens Woodward heeft Porter hem hierop gevraagd of hij niet dacht dat deze tweet de Noord-Koreaanse leider mogelijk zou provoceren, waarop Trump reageerde: "Het is leider tegen leider, man tegen man, ik tegen Kim".

Deze 'oog om oog, tand om tand'-reactie was volgens Woodward nog niet het ergste. Het gevaarlijkste moment volgde, toen Trump een nog provocerendere tweet opstelde. "Hij stelde een bericht op met de boodschap: 'We gaan onze gezanten uit Zuid-Korea terugtrekken - alle familieleden van de 28.000 mensen daar'", zei Woodward tegen CBS.

Gered door stille communicatie met Noord-Korea

Volgens Woodward is de tweet nooit verzonden, nadat indirect overleg met Noord-Korea duidelijk maakte dat Kim de tweet van Trump als een aanvalssignaal zou zien, een teken dat de Verenigde Staten bereid waren oorlog te voeren met Noord-Korea.

"Op dat moment werd er groot alarm geslagen bij het Pentagon en kwam er betrouwbare informatie binnen dat deze tweet daar mogelijk werd gelezen als een bericht dat een aanstaande aanval onvermijdelijk zou zijn", aldus Woodward.

Trumps medewerkers maakten zich zorgen over het feit dat de president met een impulsief besluit of een dergelijke tweet dingen kon doen met wereldwijde gevolgen. Woodward: "Mensen die voor hem werken, zijn bang dat hij zaken zal tekenen of bevelen zal geven die de nationale of financiële veiligheid van het land of zelfs de wereld in gevaar kunnen brengen".

Betrekkingen met Noord-Korea op scherp

North Korea

Foto: Kevin Lim/THE STRAITS TIMES/Getty Images

De betrekkingen tussen Trump en Kim zijn bekoeld sinds hun topontmoeting van afgelopen juni, waar beide partijen beloofden om het schiereiland te ontdoen van atoomwapens.

Afgelopen maand heeft Noord-Korea weer hardere taal uitgeslagen richting de Verenigde Staten, waarbij de Noord-Koreaanse staatskrant Washington beschuldigde een "oorlog te willen ontketenen", terwijl Pyongyang bleef onderhandelen "met een lach op zijn gezicht".

Kim vertelde China's staatsomroep afgelopen zondag dat Noord-Korea van plan is om zich te houden aan de afspraak die in juni met de VS is gemaakt. De Noord-Koreaanse leider gaf aan te hopen dat de VS zich ook aan hun deel van de deal blijft houden.

LEES OOK: De 6 grootste onthullingen uit het nieuwe boek van Watergate-journalist Bob Woodward over Donald Trump