ANALYSE – China’s wereldbeeld schemert door in de eindverklaring die de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dinsdag in Singapore ondertekenden.
Trump ging akkoord met een eind aan de ‘war games’ op het Koreaanse schiereiland. De VS houden regelmatig grote militaire oefeningen met het Zuid-Koreaanse leger, vaak ook in de buurt van de grens met het noorden. Pyongyang is dit een doorn in het oog.
Kim zegde toe om dit jaar geen proeven met kernwapens en raketten meer te doen.
Beide partijen deden dus een concessie: stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in ruil voor het einde van de militaire oefeningen.
Dit is precies het voorstel van ‘dubbele opschorting’ dat China een jaar geleden deed, signaleerde Geng Shuang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
"Dit bewijst eens te meer dat China's voorstel redelijk en haalbaar is", zei Geng Shuang tegen verslaggever. "Het is niet alleen in het belang van alle partijen, maar pakt ook de urgentste veiligheidsvraagstukken in de regio aan."
China heeft meerdere malen voorgesteld om concessies uit te ruilen, maar dit werd tot nu toe steevast afgewezen door de VS.
In november 2017 stelde Trump nog dat het Chinese plan "keer op keer faalde in het verleden" en dat hij met zijn kabinet juist op zoek wilde naar een beleid van 'maximale druk' om Noord-Korea te overtuigen.
Zijn handtekening onder de verklaring van dinsdag lijkt daar haaks op te staan.
"We zijn aan het onderhandelen over een allesomvattende deal. Dan is het ongepast om deze 'war games' te hebben", aldus de Amerikaanse president tijdens een persconferentie. "Ten eerste besparen we zo geld. Heel veel geld. En ten tweede: het is iets dat ze enorm konden waarderen."
De strijdkrachten van zowel de VS als Zuid-Korea reageerden verrast op de uitspraak. Ze hadden vooraf geen instructies gekregen om de militaire oefeningen te staken.
Bovendien leek China al op de hoogte van Trumps voornemen, terwijl het Pentagon en het Zuid-Koreaanse leger nog van niks wisten. Buitenlandwoordvoerder Geng Shuang gaf voordat Trump de pers te woord stond al aan dat China's voorstel voor 'dubbele opschorting' was gerealiseerd.
Kim bracht al twee keer een bezoek in Beijing aan zijn Chinese bondgenoot Xi Jinping. Na het onderonsje in maart, bevestigde Kim nog eens dat hij achter de 'totale denuclearisatie' van het Koreaanse schiereiland staat.
"Mits Zuid-Korea en de VS goed reageren op onze inspanningen en een sfeer van vrede en stabiliteit willen opbouwen", aldus de Noord-Koreaanse leider destijds. In Singapore herhaalde hij die uitspraken.
Volgens experts staat er weinig bijzonders in de verklaring die Trump en Kim hebben ondertekend en is het einde van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma geen stap dichterbij gekomen. Het akkoord is daarom vooral symbolisch.
Maar dat het voorstel dat China een jaar geleden lanceerde nu werkelijkheid is geworden, toont aan dat de Chinese invloed in de regio alleen maar verder toeneemt.