ANALYSE – President Donald Trump werd bij een bijeenkomst met zijn fans onlangs in Washington in de staat Michigan begroet door een menigte die “No-bel! No-bel!” schreeuwde, nadat zijn harde aanpak van Noord-Korea heeft geleid tot een van de beste vooruitzichten op vrede in vele jaren.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is ook fan en heeft gezegd dat Trump de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen. Een aantal Republikeinen is een campagne gestart om Trump de prijs te bezorgen.
De Nobelprijs voor de Vrede is een van de vijf Nobelprijzen die al meer dan 100 jaar lang jaarlijks wordt uitgereikt aan diegene die “het meeste of beste werk heeft gedaan voor vriendschap tussen landen, het terugdringen van wapens en het organiseren en promoten van vredesconferenties.”
Er is al een duidelijk precedent om de prijs te geven aan leiders die hebben gewerkt aan het ontmantelen van kernwapens of vredesdeals.
In 2017 ging de onderscheiding naar de relatief onbekende Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens voor “haar werk om de aandacht te vestigen op de catastrofale humanitaire gevolgen van welk gebruik van nucleaire wapens dan ook en voor de baanbrekende pogingen een op verdragen gebaseerd verbod op dergelijke wapens te bewerkstelligen.”
In 2009 toen president Barack Obama nog geen jaar in het Witte Huis zat kreeg hij de vredesprijs "voor zijn buitengewone inspanningen de internationale diplomatie te versterken en de samenwerking tussen volken."
"Ik vind niet dat ik verdiend heb in het gezelschap te verkeren van zoveel hervormers die zijn onderscheiden met deze prijs", zei Obama bij het accepteren van de onderscheiding.
Is vooruitgang rond Noord-Korea voldoende?
Trump krijgt met zijn nieuwe benadering van Noord-Korea de credits dat hij de omstandigheden heeft gecreëerd om Kim Jong-un aan tafel te krijgen, ook al is zijn benadering militaristisch en agressief.
Maar zal het Noorse Nobelcomité, dat bestaat uit vijf door het Noorse parlement aangewezen leden, Trump zo'n eer willen bewijzen?
Trump heeft geschiedenis geschreven door de eerste Amerikaanse president te zijn die heeft ingestemd met een ontmoeting met een Noord-Koreaanse leider, waardoor er enig vertrouwen is ontstaan in zijn open benadering van Pyongyang.
Alle tekenen van de top tussen de Korea's en de gesprekken van Kim met China wijzen op een positieve beweging richting vrede, maar er zijn nog geen concrete stappen gezet.
Er is nog niks van de Noord-Koreaanse nucleaire infrastructuur ontmanteld en er zijn ook geen afspraken over hoe en wanneer dat wel gaat gebeuren. Tot nu toe zijn de gesprekken en de sfeer in de Korea's vrediger geworden, maar blijven de problemen.
Kritiek van Trump op de Iran-deal
Ondertussen heeft Trump zich ontpopt als scherp criticaster van de Iran-deal, een overeenkomst om het nucleaire programma van Iran in te dammen.
Trump staat volgens meerdere media op het punt de Iran-deal op te zeggen, ondanks waarschuwingen van Europese leiders.
Hij kan ook worden belemmerd door zijn steun voor het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hoewel dat al een lang bestaande opvatting is van de VS, wordt zijn duidelijk uitgesproken standpunt gezien als aanjager van de spanningen in het Midden-Oosten.
De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt op 10 december bekendgemaakt. Dat geeft het comité genoeg tijd om te kijken of Trump aan de eisen voldoet.