Vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump gaan in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) voor het eerst met elkaar in debat. Deze eerste ontmoeting tussen de presidentskandidaten wordt een belangrijk moment in de nek-aan-nek-race naar de verkiezingen.

Harris begint het debat met veel momentum. Trump heeft nog moeite haar effectief aan te vallen en heeft het nodige terrein verloren in de peilingen, sinds president Joe Biden de race verliet.

Toch heeft Harris in de peilingen maar een kleine voorsprong. En in een aantal ‘swing states’, die de verkiezingen gaan beslissen, is het verschil helemaal minimaal.

Voor het weekend was er volgens de Amerikaanse krant The Washington Post maar één swing state waar Harris met meer dan 3 procentpunt voorsprong leidt: Wisconsin.

De bekende statisticus en verkiezingsvoorspeller Nate Silver denkt zelfs dat Trump licht favoriet is om de meeste kiesmannen achter zich te krijgen en dus opnieuw president te worden.

Trump heeft flink zitten mopperen over de regels van het debat, maar hij kan het zich gezien de opmars van Harris niet veroorloven zo'n belangrijke confrontatie af te zeggen. Vorige week accepteerde het campagneteam van Harris dat de microfoon van degene die niet aan het woord is, wordt gedempt.

Het team van Biden had bij het debat in juni verzocht om gedempte microfoons, maar het team van Harris wilde juist dat Trump in zou stemmen met een 'open format'. Trump liet in eerste instantie weten dat hij wel openstond voor de zogenaamde 'hot'- of 'open'-microfoons, maar bleef uiteindelijk vasthouden aan de afspraken die hij met Biden had gemaakt.

Dit zijn de belangrijkste zaken die je moet weten over het komende debat tussen Harris en Trump.

1) Wanneer is het?

Het eerste debat tussen Harris en Trump vindt plaats in de nacht van dinsdag op woensdag om 03.00 uur Nederlandse tijd (9 p.m. Eastern Time). Omroep ABC News organiseert het debat en dat zal behalve op de eigen televisiezender ook worden gestreamd op ABC News Live, Disney+ en Hulu.

Het debat zal 90 minuten duren.

2) Wie zijn de debatleiders?

David Muir, de anchor van World News Tonight, het belangrijkste nieuwsprogramma van ABC, en Linsey Davis van de zondagse editie van het programma zullen het debat leiden.

Beide journalisten hebben eerder debatten geleid tijdens voorverkiezingen, maar dit wordt de eerste keer dat ze leiding geven aan een debat tussen de uiteindelijke twee presidentskandidaten.

3) Worden de microfoons gedempt?

Ja. Het campagneteam van Harris heeft in een brief aan ABC News bevestigd te accepteren dat de microfoon van degene die niet aan het woord is wordt gedempt, maar is daar niet blij mee.

"Vicepresident Harris, een voormalig aanklager, zal duidelijk nadeel ondervinden van dit format, omdat Donald Trump daardoor geen directe confrontatie aan hoeft te gaan met de vicepresident", staat in de brief van het campagneteam van Harris.

Maar Harris en haar team hebben toch ingestemd om het debat "niet in gevaar te brengen" (lees: het debat met Trump door te laten gaan).

4) Wat is er verder anders?

Net als het debat tussen Biden en Trump in juni, zal de confrontatie in de nacht van dinsdag op woensdag wezenlijk verschillen van alle andere belangrijke presidentsdebatten van de afgelopen jaren.

Dat komt omdat beide campagneteams afscheid hebben genomen van The Commission on Presidential Debates, die de debatten al tientallen jaren organiseerde. De Republikeinen verlieten de commissie in 2022, maar het campagneteam van Biden gaf uiteindelijk het laatste zetje.

Net als in juni zal er geen publiek aanwezig zijn. Het team van Biden zei voorafgaand aan dat debat dat het dempen van de microfoon en de afwezigheid van publiek zou zorgen voor een fatsoenlijker debat. Zo'n beetje iedereen was het er wel over eens dat het in 2020 een absolute ramp was toen Trump zijn opponent Biden herhaaldelijk onderbrak.

5) Welke vragen kunnen we verwachten?

Alleen Muir, Davis en waarschijnlijk nog een zeer beperkt aantal andere mensen binnen ABC News kennen de exacte vragen. Anders dan bij sommige presidentsdebatten in het verleden is er geen centraal thema. Maar dat gezegd hebbende, zullen er ongetwijfeld veel vragen komen over de economie.

Uit peilingen blijkt dat kiezers de economie als belangrijkste thema zien van de verkiezingen. Harris heeft inmiddels een flink deel van haar aanvankelijk enorme achterstand op Trump over dit onderwerp ingehaald. Maar uit een peiling eind augustus van The Wall Street Journal bleek dat hij nog altijd wel een voorsprong van zo'n 8 procentpunt heeft als kiezers wordt gevraagd bij wie de economie in de beste handen is. Hij heeft ook 5 procentpunt voorsprong als het gaat om het bestrijden van de inflatie.

Dat is nog altijd een behoorlijk verschil, maar wel veel minder dan de voorsprong van bijna 20 procentpunt die hij eind vorig jaar had op president Joe Biden op beide onderwerpen.

Harris heeft een aantal economische plannen gepresenteerd. Zo stelt ze voor 25.000 dollar te geven aan mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, een mogelijk belastingvoordeel van 50.000 dollar voor kleine ondernemers en een belasting van 28 procent op winst uit vermogen voor Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar verdienen, een stuk lager dan het door Biden voorgestelde toptarief van 39,6 procent.

Trump lichtte donderdag zijn economische agenda toe tijdens een toespraak bij The New York Economic Club. Hij beloofde regels te schrappen en hoopt ook dat kiezers zich nog de economische voorspoed herinneren onder zijn presidentschap van voor de coronapandemie. Trump sprak ook zijn steun uit voor een soort staatsinvesteringsfonds, zonder verdere uitleg hoe dat er precies uit zou moeten zien.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hebben onlangs geconcludeerd dat de economie met de plannen van Harris sneller gaat groeien. Terwijl de economie onder Trump, vooral vanwege de importtarieven die hij weer wil invoeren, lichtjes zal krimpen.

6) Wat wordt de strategie van Trump?

Trump wil het momentum van Harris breken door haar ruk naar het politieke midden te beschrijven als onoprecht. Ook wil hij haar neerzetten als communist, een oude Republikeinse tactiek die inspeelt op de angst voor het rode gevaar. En net als hij deed voor het debat met Biden, uit hij in aanloop naar zijn confrontatie met Harris felle kritiek op ABC News, de organisator van het debat.

Trump staat ook bekend om wat in de sport "het beïnvloeden van de scheidsrechter" wordt genoemd. Zijn aanvallen leggen de basis om het hele debat na afloop als gemanipuleerd en bevooroordeeld te bestempelen, als het niet goed gaat.

7) Hoe gaat Harris proberen te winnen?

Harris lijkt het debat te willen beëindigen met een moment dat viraal gaat, net als toen ze in 2020 in debat met de andere vicepresidentskandidaat Mike Pence zei "Mr. Vice President, I'm speaking" toen hij door haar heen aan het praten was. In een mail aan haar aanhang om geld op te halen, schreef Harris onlangs "Herinnert u zich dit?" met een GIF'je van dat moment.

Ze was de laatste dagen in Pittsburgh om het debat minutieus voor te bereiden. Philippe Reines, een voormalig adviseur van Hillary Clinton, speelde in oefendebatten de rol van Trump, net zoals hij voor Clinton deed in 2016.

8) Wat gebeurt er na het debat?

De vicepresidentskandidaten JD Vance en Tim Walz gaan op 1 oktober met elkaar in debat in New York. Omroep CBS News organiseert dat debat. Waarschijnlijk gaan Trump en Harris volgende maand ook opnieuw in debat, maar daar moeten nog definitieve afspraken over worden gemaakt.

De eerste kiezers kunnen al snel gaan stemmen. North Carolina is afgelopen vrijdag al begonnen met het versturen van stembiljetten en in Pennsylvania, de allergrootste swing state, kunnen mensen vanaf 16 september al naar de stembus.

LEES OOK: Controversiële film over Trump komt uit vlak vóór de Amerikaanse verkiezingen – daar is zijn campagneteam niet blij mee