- Met het opleggen van importheffingen aan bondgenoten en buurlanden speelt Donald Trump China in de kaart, schrijft FT-columnist Gideon Rachman.
- Volgens Rachman bedreigen de importheffingen de westerse eenheid en leggen ze de kiem voor een anti-Amerikaans pact.
- Hij noemt dat een economische en strategische ramp voor het Amerikaanse bedrijfsleven en de Verenigde Staten als geheel.
- Lees ook: Donald Trump stelt importheffingen Mexico met maand uit na gesprek met Mexicaanse president Claudia Sheinbaum
Met het opleggen van importheffingen aan bondgenoten en buurlanden speelt de Amerikaanse president Donald Trump China in de kaart, schrijft columnist Gideon Rachman van zakenkrant Financial Times maandag in een nieuwe bijdrage.
Trump kondigde afgelopen weekend importheffingen van 25 procent aan op Mexicaanse en Canadese producten, 10 procent op goederen uit China en dreigt ook de Europese Unie met importheffingen. De heffingen voor Mexico worden volgen de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum met een maand uitgesteld, maar volgens Rachman legt Trump met zijn handelsbeleid hoe dan ook de kiem voor een anti-Amerikaans pact.
“De economische risico’s voor de VS, zoals hogere inflatie en ontwrichting van de industrie, zijn welbekend”, schrijft hij. “De strategische gevolgen voor Amerika zijn misschien minder duidelijk, maar kunnen net zo ingrijpend zijn en zelfs nog langer duren.”
Volgens Rachman bedreigen de importtarieven van Trump de westerse eenheid. Door Canada, Mexico en China tegelijkertijd importtarieven op te leggen, geeft hij hen sowieso een gedeeld belang. Met de Europese Unie zou hetzelfde kunnen gebeuren.
“Europese beleidsmakers weten al dat de ambitieuze doelstellingen die ze hebben voor de groene transitie, onmogelijk zijn zonder elektrische auto’s, batterijen en zonnepanelen uit China”, schrijft hij. “De dreiging van het verliezen van Amerikaanse markten, maakt de Chinese markt alleen maar nog noodzakelijker.”
VS vervreemdt zichzelf onder Trump van westerse bondgenoten
Twee maanden geleden zou het volgens Rachman nog absurd zijn geweest om de vraag te stellen wie een grotere bedreiging vormt voor Europa: China of de VS. Maar inmiddels wordt die door verschillende invloedrijke Europeanen hardop gesteld. “Het is Trump die het heeft over het beëindigen van de onafhankelijkheid van NAVO-lidstaat Canada en niet Xi”, schrijft Rachman. “En radicaal-rechts wordt vanuit de regering van Trump en Elon Musk in Europa gesteund. Niet vanuit de Chinese regering.”
Hij vindt dat het Amerikaanse bedrijfsleven wakker moet worden. “Wat Trump in feite doet is proberen het westerse bondgenootschap te vernietigen en van Amerika een autarkische economie te maken”, schrijft de FT-columnist. “Dat zou een economische en strategische ramp zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven en voor de Verenigde Staten als geheel”.