Rick Bright, een Amerikaanse functionaris die mede leiding gaf aan de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus, is abrupt uit zijn functie ontheven.
Volgens Bright komt dat omdat hij zich kritisch had opgesteld tegenover het gebruik van antimalariamiddel hydroxychloroquine als ‘coronamedicijn’.
Ondertussen is het aantal Amerikaanse coronadoden in de afgelopen 24 uur fors gedaald tot 1.738. Een dag eerder waren dat er nog 2.751.
President Trump vindt het nog te vroeg om bepaalde coronamaatregelen te versoepelen. Hij is het niet eens met de gouverneur van de staat Georgia, die de economie weer op gang wil brengen.
Een hoge Amerikaanse functionaris die mede leiding gaf aan de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus zegt dat hij uit zijn functie is ontheven, omdat hij adviseerde het gebruik van hydroxychloroquine als medicijn tegen het longvirus te beperken.
President Donald Trump heeft dat geneesmiddel, dat is goedgekeurd bij de behandeling van reuma en malaria, aangeprezen als behandeling voor coronapatiënten, terwijl daar geen hard wetenschappelijk bewijs voor is.
Rick Bright werd dinsdag uit zijn functie gezet als directeur van de federale overheidsdienst die toeziet op het onderzoek naar een vaccin en farmaceutische bedrijven ondersteunt bij de ontwikkeling daarvan. Hij heeft een “kleinere rol” gekregen binnen de National Institutes of Health, een andere federale gezondheidsinstelling.
Volgens Bright ontbreekt het wetenschappelijke bewijs voor de werking van hydroxychloroquine tegen het coronavirus. Trump maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse overheid het middel toevoegt aan de nationale voorraad en dat een aantal coronapatiënten de medicijnen krijgt toegediend. Experts hebben eerder grote twijfels geuit over de werking van het middel.
"Hoewel ik bereid ben om alle opties te bekijken en 'out of the box' te denken voor effectieve behandelingen, heb ik me terecht verzet tegen pogingen om op verzoek een onbewezen medicijn aan het Amerikaanse publiek te leveren", stelde Bright in een verklaring. "Aan deze medicijnen zijn mogelijk ernstige risico's verbonden, waaronder een verhoogde mortaliteit die is waargenomen in enkele recente onderzoeken bij patiënten met Covid-19."
Forse daling van het aantal coronadoden in de VS
Ondertussen is het aantal mensen dat in de VS is overleden aan de gevolgen van het coronavirus fors gedaald. De afgelopen 24 uur stierven 1.738 coronapatiënten, aldus de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Een dag eerder waren dat er nog 2.751.
Het totale dodental in de VS is door de nieuwe cijfers gestegen tot 46.853. In geen ander land zijn meer sterfgevallen als gevolg van het longvirus bekend.
De coronacrisis blijft ook inhakken op de Amerikaanse economie. Nog eens 4,5 miljoen Amerikanen die hun baan kwijtraakten zouden zich naar schatting van economen de afgelopen week hebben gemeld voor een werkloosheidsuitkering.
Daarmee zou sprake zijn van enige afvlakking gelet op de 5,2 miljoen aanvragen een week eerder. Evengoed loopt de teller qua steunaanvragen hard op.
Sinds de coronacrisis in de VS in alle hevigheid losbarstte zijn al 22 miljoen nieuwe aanvragen voor een WW-uitkering gedaan. Dat is exclusief de aanvragen van de voorbije week die donderdagmiddag (Nederlandse tijd) bekend worden gemaakt.
De steunaanvragen geven een idee van de staat van 's werelds grootste economie. Er wordt rekening gehouden met een werkloosheidspercentage van minstens 17 procent, hetgeen ook ver boven het percentage van 10 procent is dat tijdens de crisis in 2009 werd bereikt.
Trump waarschuwt Georgia voor versoepelen coronamaatregelen
De afgelopen weken gaf president Trump signalen af dat hij de Amerikaanse economie geleidelijk wilde heropenen. Maar woensdag liet hij plots een ander geluid horen.
Trump is het er niet mee eens dat de staat Georgia bepaalde coronamaatregelen versoepelt om de economie weer op gang te brengen, zei hij op een persconferentie.
"Ik denk dat het te vroeg is", stelde Trump over het besluit. "Ze kunnen nog ietsje langer wachten, een klein beetje nog. Want veiligheid moet vooropstaan."
De Republikeinse gouverneur Brian Kemp van Georgia laat bepaalde zaken in de staat zoals schoonheidssalons, bioscopen en sportscholen op korte termijn weer open gaan, mogelijk al deze vrijdag, ondanks waarschuwingen dat een te vroege versoepeling van de maatregelen kan leiden tot een tweede golf van besmettingen met het coronavirus. Het besluit is "gedreven door data en begeleid door gezondheidsfunctionarissen", reageerde Kemp op de kritiek van Trump.
Meerdere Republikeinse gouverneurs van zuidelijke staten in de VS willen binnen afzienbare tijd hun economie weer opstarten. Ook gouverneur Henry McMaster van de staat South Carolina maakte onlangs bekend de maatregelen binnenkort te gaan versoepelen.
In Wisconsin, Michigan en andere staten hebben demonstranten geëist dat bedrijven weer open mogen. Republikeinse politici in de staat Wisconsin daagden Democratische gouverneur Tony Evers dinsdag voor de rechter, om te forceren dat de economie in de staat heropend wordt.
Vorige week maakte Trump richtlijnen bekend voor het heropenen van de economie in de VS. Hij wil dat de staten in drie fases de maatregelen opheffen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen.