ANALYSE – Een stijgende rente in een land of valutagebied vertaalt zich meestal in een koersstijging van de munt.
Bij de dollar is daar de afgelopen anderhalf jaar echter niets van te merken. Door het beleid van president Donald Trump staan namelijk alle valutawetten op losse schroeven.
In Nederland zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen op zoek naar de hoogste spaarrente. Op valutamarkten is dat eveneens de gewoonste zaak van de wereld. Grote institutionele partijen zijn geneigd om hun vermogen aan te houden in landen waar ze een relatief hoge rentevergoeding krijgen.
Meestal krijgt een munt dan ook een duwtje in de rug wanneer de centrale bank de rente verhoogt. Sinds begin vorig jaar is de dollar echter immuun voor het effect van een stijgende Amerikaanse rente.
Amerikaanse rente omhoog
De Federal Reserve heeft sinds half december 2015 maar liefst zes keer verhoogd. De Europese Centrale Bank heeft in deze periode de rente ongewijzigd gelaten op 0 procent.
Ondanks het gestaag oplopende renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone, slaagt de dollar er niet in om terrein te winnen ten opzichte van de euro.
Sterker nog: sinds eind 2016 is de munt ondanks vier renteverhogingen met ruim 15 procent onderuit gegaan.
Trump duwt dollar omlaag
Voor de verrassende koersrichting van de dollar zijn verschillende verklaringen. Met name in de eerste maanden van 2017 speelde bijvoorbeeld mee dat het politieke risico in Europa naar de achtergrond verdween.
De belangrijkste bron van de dollardruk is echter Donald Trump. Bijna alles wat hij doet, leidt ertoe dat de munt verder terugvalt.
Handelsoorlog met China
Trumps plannen om de belastingen te verlagen en de (infrastructuur)investeringen op te schroeven, zorgen ervoor dat het begrotingstekort oploopt.
Buitenlandse investeerders zijn hierdoor minder snel geneigd om Amerikaanse staatsobligaties te kopen, zodat deze partijen hun vermogen ook niet om hoeven te wisselen naar dollars.
Ook de handelsoorlog met China die Trump dreigt te ontketenen is slecht voor de Amerikaanse munt.
Valutawetten op losse schroeven
China is de grootste koper van staatsobligaties in de Verenigde Staten. Zodra het land daarmee ophoudt, neemt de druk op de dollar weer wat verder toe.
Zoals het er nu naar uitziet, loopt het verschil tussen de rente in de Verenigde Staten en Europa in de komende tien tot twaalf maanden op tot 2,5 procent of meer. Als spaarder zou u bij zo’n verschil wel weten wat u met uw geld doet. Maar met Trump in het Witte Huis, staan alle valutawetten op losse schroeven en lijkt de dollar maar één kant op te kunnen: omlaag.
Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.