ANALYSE – Gelet op de relatief beperkte schaal waarop de Amerikaanse president Donald Trump tot nu toe met zijn handelsvuist op tafel slaat, wekt het geen verbazing dat de financiële markten zich (nog) geen grote zorgen maken.

Maar het verzieken van het internationale klimaat en het aantasten van de trans-Atlantische relatie pakt op de langere duur wel degelijk negatief uit voor Amerika en Europa.

Nu al jaagt Trump de EU richting China en Rusland. Onlangs werden de Europese vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken het eens om de samenwerking te intensiveren. Ook werken de EU en China nauw samen om de Iran-deal te redden.

De Duitse bondskanselier Merkel stelt zich welwillender op tegenover Beijing. Bovendien was de Franse president Macron te gast op het St. Petersburg International Economic Forum, dat sinds de Oekraïne-crisis vermeden werd door Europese leiders.

Duitsland en China hardst geraakt

Dat zijn zo wat voorbeelden die aangeven dat Amerika moet oppassen voor zelfoverschatting. Trumps politiek kan diepere wonden achterlaten dan alleen een autoproducent die een boterham minder moet eten.

Bovendien bestaat de kans dat de huidige, nog te behappen tarieven zich ontpoppen tot een snel groter wordende sneeuwbal. Duitsland en China lopen dan het meeste risico als grootste exporteurs ter wereld. Dat zijn tevens de landen met de grootste handelsoverschotten die al expliciet op de korrel zijn genomen door Trump.

Overigens hebben België en Nederland van de kleinere EU-landen de grootste exposure.

Rem op economische groei

Het verzurende handelsklimaat maakt deel uit van een verslechterend internationaal klimaat in het algemeen. Democratieën ontsporen, populisten slagen erin staten en groepen binnen de samenleving tegen elkaar op te zetten en het huidige economisch beleid is in veel gevallen onhoudbaar.

Dit werd tot nu toe verbloemd en opgevangen met zeer ruim monetair beleid en het economische groeiherstel van de afgelopen drie jaar. Maar centrale banken maken langzaam pas op de plaats; de groei lijkt over het hoogtepunt heen.

Dan zullen de tekortkomingen van het internationale systeem en spanningen en problemen in afzonderlijke landen makkelijker naar de oppervlakte komen.

Euro verzwakt ten opzichte van de dollar

Europa lijkt daarvoor een goede kandidaat, gelet op het recente politieke theater in Italië. Ook de oplopende wrevel tussen westelijke en oostelijke EU-leden en de tegenvallende economische data van de afgelopen weken zijn negatieve verrassingen.

Deze ontwikkelingen ondersteunen dan ook de visie van economen en de technische afdeling van ICC Consultants dat herstel van de euro-dollarkoers hoogstens tot 1,20 dollar doorzet, waarna de euro weer kan verzwakken.

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ICC Consultants, een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in het managen van valutarisico's voor bedrijven. Lees samen met andere beslissers zijn en andere publicaties op het researchplatform van ICC.