President Donald Trump stelde dinsdag dat hij bij de start van de corona-uitbraak in de VS al wist dat het erg kon worden.
Trump wilde echter niet als een pessimist overkomen. Hij wil mensen hoop bieden.
Volgens gezondheidsexperts heeft Trump een fout gemaakt door niet bij de start van de uitbraak al drastische maatregelen te nemen. Dat had de verspreiding kunnen beperken in de VS.
De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat hij vanaf het begin wist dat de uitbraak van het coronavirus ernstige gevolgen kon hebben, met duizenden doden in de Verenigde Staten.
Dat hij eerder deed alsof er weinig aan de hand was, komt naar eigen zeggen omdat hij positief wilde overkomen, als ‘cheerleader’ van het land, aldus de president.
Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag werd Trump gevraagd of hij Amerikanen een vals gevoel van veiligheid heeft gegeven door te zeggen dat het virus snel over zou overwaaien. Toen was al duidelijk dat het aantal besmettingen en coronadoden stijgende was.
“Ik wist alles. Ik wist dat het verschrikkelijk zou kunnen worden, ik wist dat het misschien goed zou komen”, antwoordde Trump. “Ik wil geen negatief persoon zijn.”
"Het is heel makkelijk om hier negatief over te zijn, maar ik wil mensen ook hoop geven. Je weet dat ik een cheerleader voor het land ben. We gaan door de moeilijkste periode ooit", aldus de president.
Trump deed zijn uitspraken nadat medische experts van de regering waarschuwden dat het virus 100.000 tot 240.000 Amerikanen het leven zou kunnen kosten. Ook zijn er maatregelen genomen om sociaal afstand te houden.
Eerder veroordeelden gezondheidsexperts pogingen van Trump om de dreiging van het coronavirus in de beginfase te bagatelliseren. Zij stelden dat de president het land van kostbare tijd heeft beroofd die nodig was om de VS voor te bereiden op een pandemie.
Trump heeft "twee maanden lang elk stukje wetenschappelijk advies compleet genegeerd", zei Ashish Jha, directeur van het Harvard Global Health Institute, eerder deze maand tegen Insider. "We hebben twee maanden verspild. En dit is geen ziekte waarbij je twee maanden kunt verspillen."
Jha was verontwaardigd dat Trump Amerikanen voorhield dat "alles onder controle was", terwijl het "voor iedereen die een beetje oplette duidelijk was dat het niet onder controle was".
"Ik zeg dit weloverwogen", voegde Jha toe, "en ik vind het verschrikkelijk pijnlijk om het te zeggen: de prijs van dit alles is dat tienduizenden Amerikanen onnodig zullen sterven. Dat was volledig te voorkomen. Het was volstrekt duidelijk dat het slecht afloopt als je de uitbraak op zijn beloop laat en geen actie onderneemt."
Het nieuwe coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, komt uit de Chinese stad Wuhan waar het eind december 2019 voor het eerst opdook. Het werd echter pas begin dit jaar geïdentificeerd als een nieuw virus.
Uitbraak van het coronavirus in de VS
Op 21 januari werd de eerste besmetting met het coronavirus in de VS bevestigd.
Vanaf het begin bagatelliseerde Trump de dreiging van het virus, zelfs toen adviseurs hem herhaaldelijk waarschuwden voor een dreigende pandemie.
"We hebben het helemaal onder controle", zei de president op 22 januari. "Het is één persoon die uit China komt en we hebben het onder controle. Het komt allemaal goed."
Ongeveer een maand later, tijdens een persconferentie op 26 februari, zei Trump dat het aantal coronagevallen in de VS binnen paar dagen "bijna nul" zou bedragen.
Tegelijk waarschuwden functionarissen van het Centers for Disease Control and Prevention dat het aantal coronagevallen in de VS stijgende was. Ze spoorden Amerikanen aan om zich voor te bereiden op ernstige verstoringen van het dagelijks leven.
Op dinsdag 31 maart telde de VS het hoogste aantal vastgestelde coronabesmettingen ter wereld – ruim 180.000 – en ruim 3.600 mensen zijn eraan overleden.
Lees ook: Een Amerikaanse econoom denkt dat de coronacrisis erger kan worden dan de kredietcrisis van 2008
Sinds kort slaat Trump een serieuzere toon aan over het coronavirus. De president zei afgelopen dinsdag dat de komende twee weken "erg pijnlijk" zullen zijn voor de VS en riep "elke Amerikaan" op "voorbereid te zijn op de dagen die gaan komen".
"Het is, eerlijk gezegd, een kwestie van leven en dood", zei Trump over de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.
Een week geleden riep Trump nog op coronamaatregelen op te heffen om de Amerikaanse economie met Pasen open te kunnen stellen.