- Volgens president Trump is de Amerikaanse economie “niet gemaakt” om drie tot vier maanden stil te liggen. De economie zou de op z’n vroegst volgende week weer kunnen opstarten.
- Het steunpakket van 2 biljoen dollar is nog steeds niet goedgekeurd door het Congres. Republikeinen en Democraten bakkeleien nog over de precieze verdeling van het geld.
- Ondertussen nemen steeds meer staten maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ongeveer 100 miljoen Amerikanen zijn nu gehouden aan uitgaansbeperkingen.
De Amerikaanse president Donald Trump wil dat het land snel weer “opengaat voor zaken”, zei hij tijdens een persconferentie.
Volgens Trump zouden in Amerika meer doden kunnen vallen door de economische schade die het coronavirus aanricht dan door de ziekte zelf.
Hij waarschuwde eerder op Twitter dat “de oplossing niet erger mag zijn dan het probleem.” Volgens de president is de Amerikaanse economie “niet gemaakt” om drie tot vier maanden stil te liggen en zou de economie op z’n vroegst volgende week weer kunnen opstarten.
Vooral staten die het minst zijn getroffen door het virus zouden weer open kunnen. In gebieden die wel veel last hebben van het virus, zoals New York, zouden noodmaatregelen langer kunnen gelden.
Noodpakket nog niet door het Congres goedgekeurd
Trump kondigde verder aan het hamsteren van medisch hulpmateriaal tegen te gaan en een noodpakket ter waarde van 2 biljoen dollar in te zetten om de economie te ondersteunen. Dit noodplan haalde het niet in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nadat de Democraten tegenstemden. Republikeinen en Democraten bakkeleien nog over de precieze verdeling van het geld. Er wordt over een nieuw pakket onderhandeld.
De Amerikaanse president liet na overleg met de leiders van de Republikeinen en Democraten in de Senaat weten dat de maatregelen bedrijven en werknemers moeten ondersteunen. Het pakket omvat tussen de 1,3 biljoen en 1,4 biljoen dollar aan overheidsuitgaven.
Aangevuld met noodleningen komt het totaal op 2 biljoen dollar, meldde economisch adviseur Larry Kudlow. “Het wordt ongeveer 10 procent van het bruto binnenlands product”, zei hij.
Daarmee bereidt de Amerikaanse regering veel omvangrijkere steun voor dan de noodmaatregelen die in oktober 2008 ingingen, toen de financiële crisis een hoogtepunt bereikte. Omgerekend naar de huidige wisselkoersen had dat pakket een omvang van 841 miljard dollar.
Wall Street reageerde teleurgesteld op het uitblijven van het steunpakket. De Dow-Jonesindex eindigde 3 procent lager op 18.591,93 punten. Eerder op de dag zakte de graadmeter nog even bijna 5 procent in de min, waardoor de Dow alle koerswinst sinds de verkiezing van Trump tot Amerikaans president in 2016, kwijt was.
Aziatische Amerikanen niet verantwoordelijk voor het virus, zegt Trump
In de VS zijn inmiddels bijna vijfhonderd patiënten overleden aan de gevolgen van het virus, meer dan 35.000 Amerikanen zijn besmet. Maandag stierven voor het eerst meer dan honderd mensen in de VS op één dag aan het virus, meldde CNN.
Trump zei maandag dat de Aziatisch-Amerikaanse bevolking niet verantwoordelijk is voor de coronacrisis en dat de groep bescherming verdient. Hem werd eerder racisme verweten, nadat hij vorige week sprak van “het Chinese virus” en kritiek had op de handelswijze van de Chinese overheid.
De Amerikaanse krant The New York Times berichtte maandag dat belangengroepen en onderzoekers een grote stijging hadden geconstateerd van zowel verbaal als fysiek geweld tegen Aziatische Amerikanen.
“Het zijn geweldige mensen en de verspreiding van het virus is niet hun fout op wat voor manier dan ook”, schreef Trump op Twitter. “Ze werken nauw samen met ons om het virus te bestrijden. Samen zullen we overwinnen.”
....is NOT their fault in any way, shape, or form. They are working closely with us to get rid of it. WE WILL PREVAIL TOGETHER!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 23, 2020
De president zei verder “veel respect te hebben” voor zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Tussen beide landen was eerder irritatie ontstaan, vanwege wederzijdse kritiek over de aanpak van het coronavirus. De banden waren al verslechterd vanwege de handelsoorlog tussen China en Amerika.
De Chinese autoriteiten ‘hadden ons moeten informeren’ zei de president zondag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. “Ik ben een beetje boos op China. Ook al mag ik president Xi graag en ook al respecteer en bewonder ik het land.”
Trump benadrukte dat de onderlinge relatie tussen beide landen “zeer goed” is, maar toonde zich ook kritisch. “Ik wou dat ze ons drie maanden eerder over dit probleem hadden geïnformeerd. We hadden wereldwijd veel levens kunnen redden.”
Uitgaansverbod in Ohio en Louisiana, Californië sluit de stranden
Ondertussen nemen steeds meer staten maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Californië heeft veel stranden, waaronder het beroemde strand Laguna Beach, gesloten. In de hele staat hebben mensen de instructie gekregen binnen te blijven, hoewel buiten sporten nog mag als men anderhalve meter afstand houdt.
Desondanks hebben enkele burgemeesters ervoor gekozen de stranden te sluiten, omdat veel inwoners zich niet aan de afgesproken afstand houden. In heel Californië worden bovendien parkeerplaatsen die de staat beheert bij stranden in Malibu en Venice Beach gesloten, om zo mensen te ontmoedigen op pad te gaan. De Californische gouverneur verwacht dat de maatregelen minstens acht weken duren.
Verder hebben Ohio en Louisiana nu ook een vergaand uitgaansverbod ingesteld. Daardoor zijn ongeveer 100 miljoen Amerikanen in verschillende staten gehouden aan uitgaansbeperkingen.
“We zijn in oorlog”, zei gouverneur Mike DeWine uit Ohio zondag op Twitter. “In oorlogstijd moeten we offers brengen”, verklaarde hij. Het decreet “thuis blijven” treedt in werking op maandagavond en geldt in eerste instantie tot 6 april.
We haven’t faced an enemy like we are facing today in 102 years. We are at war. In the time of war, we have to make sacrifices, and I thank all of you for all you are doing, all you are refraining from doing. You are making a huge difference. #InThisTogetherOhio
— Governor Mike DeWine (@GovMikeDeWine) March 22, 2020
De gouverneur zei dat alleen belangrijke diensten zoals supermarkten en de gezondheidssector zijn uitgesloten. In Ohio waren tot zondag 350 bevestigde coronagevallen.
De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zei dat het opleggen van een uitgaansverbod maandagavond noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen. In de staat, waar New Orleans ligt, waren op zondag meer dan 800 bevestigde besmettingen.
De staten Californië, New York, New Jersey, Connecticut en Illinois hadden eerder al uitgebreide uitgaansbeperkingen opgelegd. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft tot dusver een landelijke ‘lockdown’ afgehouden. Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten is gestegen tot ruim 45.000.
Lees meer over het coronavirus:
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Coronaverdacht? Dan kan de GGD jou gedwongen in isolatie plaatsen
- Thuiswerken met je kinderen: 10 tips om dit met elkaar te combineren
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- Vertrouw niet alleen op Ruttes steunpakket – deze 9 dingen kun je zelf als ondernemer zelf doen om te overleven