- Het Witte Huis had geen voorbereidingen getroffen om vicepresident Mike Pence in geval van nood te beëdigen toen president Donald Trump corona had.
- Trump liep het virus in oktober vorig jaar op. Hij gold als een risicovolle patiënt.
- Een nieuw boek van twee journalisten van The Washington Post toont de chaos die heerste toen Trump ziek was.
De coronadiagnose van voormalig president Donald Trump in oktober 2020 verraste het Witte Huis zo enorm, dat er geen plannen waren om vicepresident Mike Pence in te zweren mocht Trump zijn werkzaamheden niet langer kunnen uitvoeren, zo blijkt uit een nieuw boek.
Donderdag publiceerde The Washington Post een uittreksel van het boek Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration’s Response to the Pandemic That Changed History. Daarin onthullen journalisten Yasmeen Abultaeb en Damian Paletta de chaos in het Witte Huis die het nieuws teweeg bracht. Het boek ligt op 29 juni in de schappen.
Op 1 oktober 2020 werd er bij Trump corona vastgesteld. Als gevolg ontstond er chaos in het Witte Huis, met stafleden die onvoorbereid waren op het scenario dat Trump zou komen te overlijden of te ziek zou worden om zijn ambtelijke taken uit te kunnen oefenen, aldus het boek.
Door zijn overgewicht en leeftijd viel Trump in de categorie ‘hoog risico’. En het ging er veel slechter met hem aan toe dan het Witte Huis vorig jaar liet merken, zo schreef The New York Times in februari.
Zou trump zijn overleden, dan zou volgens de presidentiële opvolgingswet vicepresident Mike Pence opperbevelhebber zijn geworden.
Een president kan zijn taken ook tijdelijk overdragen aan de vicepresident op basis van de grondwet. Zo droeg president George W. Bush bijvoorbeeld kortstondig de teugels over aan vicepresident Dick Cheney toen hij onder narcose ging voor colonoscopieën.
Ook na zijn besmetting nam Trump het virus niet serieus
Het boek gaat ook gedetailleerd in op de verwoede en verhulde pogingen van het Witte Huis om in oktober vorig jaar van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA goedkeuring te krijgen voor het gebruik van experimentele geneesmiddelen op basis van monoklonale antilichamen en remdesivir, een virusremmer dat toen zeer schaars was.
Na een kort verblijf in het Walter Reed Medical Center en een behandeling met meerdere antivirale therapieën en steroïden, keerde Trump terug naar het Witte Huis. Maar zijn besmetting leidde er, zoals veel stafleden en functionarissen hoopten, niet toe dat Trump het virus serieuzer nam.
Robert Redfield, de voormalig directeur van het Amerikaanse RIVM (CDC), hoopte bijvoorbeeld dat Trumps herstel hem tot inkeer zou brengen, schrijven de auteurs. In plaats daarvan verscheen Trump na zijn terugkeer op het Truman Balkon van het Witte Huis, waar hij uitdagend zijn mondkapje afdeed en zijn duim opstak naar de camera's onder hem.
"Op dat moment besefte Redfield dat het voorbij was," schrijven de auteurs. "Trump liet daarmee zien dat hij totaal niet veranderd was. En dat zijn beleid ten aanzien van de pandemie evenmin zou veranderen."
Meer Trump? Bekijk ook deze stukken eens:
- Donald Trump is naar verluidt stikjaloers op het miljoenenvoorschot dat schoonzoon Jared Kushner heeft gekregen voor een boek over zijn tijd in het Witte Huis
- Cristiano Ronaldo verkoopt zijn appartement in Trump Tower – naar verluidt levert dat een miljoenenverlies op
- Grote uitgevers willen naar verluidt hun handen niet branden aan een boek van Donald Trump: een ‘factcheck-nachtmerrie’
- Trump heeft zijn blog verwijderd, naar verluidt omdat hij boos was dat mensen er de spot mee dreven en het maar een klein publiek had
- De Amerikaanse geheime dienst mag niet naar de wc bij Trump – en huurt daarom naar verluidt voor $35.000 aan dixi’s