De toekomst van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA is onzeker na een bittere onderhandelingsronde.
President Trump is erop uit het handelsverdrag te begraven, terwijl Mexico en Canada hun uiterste best doen om NAFTA te redden.
De beledigende opmerkingen van Trump aan het adres van de Canadese onderhandelaars zijn uitgelekt naar The Toronto Star. Daardoor is het voor de Canadese premier Justin Trudeau en minister Chrystia Freeland van Buitenlandse Zaken nog moeilijker geworden om tot een overeenstemming te komen met de Verenigde Staten.
Maar misschien wel het ergste van de ‘olifant in de porseleinkast’-benadering van Trump is wat hij doet met de relatie tussen Mexico en Canada. Door te proberen alleen een-op-een te onderhandelen, hanteert Trump een verdeel-en-heersstrategie die wel eens contraproductief voor hem kan uitpakken.
Dat komt doordat de bevoorradingsketens in Noord-Amerika erg met elkaar verweven zijn, vooral in het geval van de productie van auto’s en vliegtuigen.
"We weten dat de toenadering van Trump tot Mexico niet goed is ontvangen in Canada. Veel Canadezen hebben het idee dat Mexico hen nu ook de rug heeft toegekeerd", zegt directeur Duncan Wood van The Mexico Institute in een telefoongesprek met journalisten.
"Mexico is van 'the bad guy' nu de vriend geworden en Canada lijkt nu ineens de vijand", vertelt hij.
'Moeilijk om samen te werken'
Jorge Castaneda, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Mexico, zegt tegen Bloomberg dat het "wenselijk" is dat Canada en Mexico samenwerken, maar dat ze wel met heel verschillende problemen te kampen hebben.
"Ik denk niet dat het zo makkelijk is, omdat de grootste problemen van de één, lang niet zo belangrijk zijn voor de ander", zegt hij.
In de autosector zijn de bevoorradingsketens erg met elkaar verweven en dat is wel een belangrijk verband tussen de drie landen. Maar in de landbouwsector en bij specifieke zorgen over de arbeidsmarkt en het milieu zijn er grote verschillen.
Hoe kan dit terugslaan op het Amerikaanse bedrijfsleven?
Er zijn nu al aanwijzingen dat bedrijven hun investeringsplannen uitstellen door de onzekerheid over de handel. Het failliet van een langlopend handelsverdrag als NAFTA zou een enorme schok zijn voor de betrokken economieën, al kan het nog met een sisser aflopen.
En de financiële markten zijn al nerveus vanwege de toenemende problemen in een aantal opkomende landen.