- Journalist Bob Woodward heeft een tweede boek geschreven over Donald Trumps periode in het Witte Huis. Daarvoor sprak hij achttien keer met de Amerikaanse president.
- In het boek, getiteld ‘Rage’, geeft Trump toe dat hij bewust de risico’s van een corona-uitbraak heeft afgezwakt. Ook gelooft hij niet in de term ‘wit privilege’.
- Woodward sprak ook met huidige en voormalige medewerkers van de president. Die noemen Trump “gevaarlijk” en “ongeschikt” als opperbevelhebber en mogelijk chantabel door Rusland.
De legendarische journalist Bob Woodward heeft zich opnieuw op het Witte Huis van Donald Trump gestort.
Twee jaar geleden schreef hij al Fear: Trump in the White House. In zijn eerste boek over de Amerikaanse president schetste hij de chaos in het Witte Huis.
De ervaren Woodward, die al sinds 1971 bij The Washington Post werkt, verwierf zijn legendarische status in de jaren 70. Destijds onthulde hij samen met zijn collega Carl Bernstein het Watergateschandaal dat uiteindelijk tot aftreden van president Richard Nixon leidde.
Woodward sprak voor zijn eerste boek over Trump met tientallen anonieme bronnen uit de omgeving van de Amerikaanse president, in totaal goed voor enkele honderden uren aan gesprekken.
Die bevestigden grotendeels de indrukken die journalist Michael Wolff eerder beschreef in zijn boek Fire and Fury over Trumps periode in het Witte Huis. Woodward heeft in tegenstelling tot Wolff een ijzersterke reputatie.
Nu komt Woodward met een tweede boek, getiteld Rage, over het reilen en zeilen aan 1600 Pennsylvania Avenue. Daarin staan een reeks nieuwe onthullingen. Zo loog Trump tegen het Amerikaanse volk over de gevaren van het coronavirus.
Het boek komt op 15 september uit, maar CNN en The Washington Post hebben al een exemplaar in bezit.
Woodward baseert zich onder meer op achttien interviews die hij met Trump hield tussen december 2019 en juli 2020. Ook sprak de Wategate-journalist met voormalige adviseurs van de president die zijn leiderschap hekelen.
Dit zijn acht onthullingen uit Rage, het nieuwe boek van Bob Woodward over de Amerikaanse president Donald Trump.
1. Trump geeft toe dat hij de gevaren van het coronavirus bagatelliseerde
Eind januari wordt Trump door zijn adviseurs op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Zijn nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien wijst hem op de gevaren en noemt een uitbraak "de grootste bedreiging" voor de nationale veiligheid tijdens zijn presidentschap.
Op 7 februari spreekt Trump met Woodward. Hij erkent dat het coronavirus "dodelijker" is dan de griep. "Dit is dodelijk spul", zegt hij. "Je ademt gewoon de lucht in en dat is hoe het zich verspreidt."
Tegen het Amerikaanse volk zegt Trump in de weken na dat gesprek iets compleet anders. Hij zwakt de risico's van een uitbraak af en noemt Covid-19 niet erger dan de griep. "Er gaan 36.000 mensen per jaar dood aan de griep, maar daarvoor hebben we het land nog nooit op slot gegooid", zegt Trump eind maart tegen Fox News.
In een gesprek met Woodward op 19 maart geeft Trump toe dat hij naar buiten toe bewust de risico's van een corona-uitbraak bagatelliseerde. Critici claimen dat Trump dit deed om financiële markten geen schrik aan te jagen.
"Ik heb het altijd willen bagatelliseren", zegt Trump in een opgenomen gesprek. "Dat doe ik nog steeds graag, want ik wil geen paniek veroorzaken."
De president voegt toe dat "een hoop jonge mensen" ook kwetsbaar zijn voor het virus, "niet alleen ouderen".
De Verenigde Staten telt nu meer dan 6,3 miljoen bevestigde coronagevallen. Bijna 190.000 mensen zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden.
2. Liefdesbrieven aan de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un
De liefdesverklaring van Trump aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is een vreemd hoofdstuk in zijn presidentschap. In Woodwards boek wordt het allemaal nog een stukje vreemder.
Woodward heeft brieven ingezien die Trump en Kim aan elkaar schreven. Ook vroeg hij de president naar zijn relatie met de dictator, die hij ooit 'little rocket man' noemde.
Trump en Kim ontmoeten elkaar voor het eerst in 2018 tijdens een top op het Singaporese eiland Sentosa. Kim schrijft daarna aan Trump dat hij nog een historische ontmoeting wil met de Amerikaanse president "die doet denken aan een scène uit een fantasyfilm".
"Ik ben blij dat ik een goede band heb opgebouwd met zo'n machtige en vooraanstaande staatsman als Zijne Excellentie", schrijft Kim in een andere brief, aldus Woodward. De Noord-Koreaanse leider spreekt de Amerikaanse president in zijn schrijven stelselmatig aan op deze archaïsche manier.
In een andere brief schrijft Kim over de ontmoeting: "Dat historische moment toen ik Zijne Excellenties hand stevig vasthield op een prachtige, gewijde locatie, terwijl de hele wereld toekeek met grote interesse."
Kims liefdesverklaring blijft niet onbeantwoord. Trump noemt de Noord-Koreaanse leider in een gesprekken met Woodward "ontzettend slim".
Ook schept Trump op over wat Kim allemaal aan hem vertelt. Zo zou hij uitgebreid uit de doeken hebben gedaan hoe hij in 2013 zijn oom heeft laten executeren.
"Ik weet alles van hem. Hij vermoordde zijn oom en liet het lichaam op een trap leggen waar senatoren voorbij kwamen. Het hoofd was afgehakt en lag op de borst. Denk je dat dat hard is? En dan zeggen ze dat de politiek in dit land hard is", aldus Trump tegen Woodward.
3. Trump schepte op over een geheim nucleair wapen
In een van de interviews met Woodward schept Trump op over een geheim nucleair wapen van de Verenigde Staten. Medewerkers zijn verbaasd dat de president dat zomaar vertelt, zeggen ze achteraf op anonieme basis tegen de journalist.
"Ik heb een nucleair... een wapensysteem gebouwd dat niemand ooit in dit land heeft gehad. We hebben dingen die je nooit eerder hebt gezien of waar je van hebt gehoord", aldus Trump in zijn kenmerkende spreekstijl. "We hebben dingen waar Poetin en Xi nooit eerder van hebben gehoord. Wat we hebben is ongelooflijk."
Waar de president het precies over had, is onduidelijk. Trump gaf eerder dit jaar groen licht voor een nieuwe hypersonische raket. Een "super duper missile", aldus de president.
4. Trump noemde zijn generaals een 'stelletje mietjes'
"My fucking generals are a bunch of pussies." Dat zei Trump in een vergadering volgens een medewerker van oud-minister van Defensie Jim Mattis, schrijft Woodward.
De president zou herhaaldelijk zijn gebotst met zijn hoogste militair adviseurs. Zij wilden de internationale relaties met bondgenoten warm houden, terwijl Trump de Amerikaanse handelsbelangen wil verdedigen.
Trump staat er toch al niet te best op bij Defensie. Zo heeft hij gesneuvelde soldaten volgens een recent artikel in The Atlantic omschreven als "sukkels" en "losers".
5. Trump noemt zijn voormalig minister van Defensie 'gevaarlijk'
Volgens Jim Mattis is Trump "gevaarlijk" en "ongeschikt" om opperbevelhebber te zijn en heeft hij "geen moreel kompas", aldus de voormalig minister van Defensie tegen Woodward.
Mattis legde zijn functie in december 2018 neer, omdat hij zich niet kon vinden in Trumps beslissing om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië en Afghanistan. In het boek noemt hij dat een "stom" besluit.
Mattis sprak ook zijn zorgen uit tegen Dan Coats, destijds coördinator van de nationale inlichtingendiensten in de VS. "Er komt misschien een tijd dat we collectief moeten ingrijpen", zou Mattis volgens Woodward hebben gezegd. Hij was bezorgd dat Trump een gevaar vormde voor het hele land.
6. Dan Coats vermoedde dat Poetin belastend materiaal had over Trump
Coats is een voormalig senator voor de staat Indiana en studeerde aan de Universiteit van Indiana, net als vicepresident Mike Pence. Die connectie leverde hem de functie op van hoogste Amerikaanse veiligheidschef in het Witte Huis.
Vanaf het eerste moment heeft Coats een slecht gevoel over Trumps relatie met de Russische president Vladimir Poetin, schrijft Woodward. Hij heeft stiekeme vermoedens dat Poetin belastend materiaal over de Amerikaanse president bezit, ook al kunnen inlichtingendiensten dat niet staven.
"Hoe is anders het gedrag van de president te verklaren? Coats kon geen andere verklaring vinden", aldus Woodward.
7. Trump ziet niets in de term 'wit privilege'
Woodward vroeg Trump ook naar de nationale antiracismeprotesten na de dood van George Floyd, die in mei door een agent werd gedood in Minneapolis.
"We hebben een ding gemeen: we zijn wit, geprivilegieerd...", zegt Woodward tegen Trump in een van de gesprekken. "Heb je het idee dat dat privilege je als het ware heeft geïsoleerd? Dat we nu hard moeten nadenken om de pijn en woede van de zwarte mensen in dit land te begrijpen?"
"Nee", antwoordt Trump met een grinnik. "Je bent echt in die gladde praatjes getrapt, of niet? Luister eens naar jezelf."
8. Viroloog Fauci hekelt Trumps korte aandachtsspanne en aanpak van de corona-uitbraak
De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci komt ook voor in het boek van Woodward. De directeur van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziekten is topadviseur van de regering over de corona-uitbraak. Tegenover collega's is hij zeer kritisch over Trump.
"Zijn enige doel is herkozen te worden", zei Fauci volgens Woodward tegen een collega.
Fauci hekelt ook Trumps "richtingloze" leiderschap en omschrijft zijn aandachtsspanne "als een negatief getal", aldus citaten die zijn gepubliceerd in The Washington Post, al zei de viroloog later tegen Fox News dat hij zich de uitspraken niet kan herinneren.
Lees meer over de familie Trump:
- 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary
- Dit gebeurt er als Donald Trump en Melania zouden scheiden – juridisch heeft Trump de boel goed dichtgetimmerd
- Ivanka Trump en haar broers zijn woedend op een kunstenares die een Ivanka-lookalike laat stofzuigen
- Zo bouwde de familie Trump in 4 generaties een miljardenimperium
- Ik bezocht de wijk waar Donald Trump opgroeide – nu snap ik waarom hij die een ‘oase’ noemde