Grote Amerikaanse techbedrijven zijn van plan miljoenen te doneren aan de inauguratiecommissie van aankomend president Donald Trump.

Bedrijven als Amazon, OpenAI en Meta willen bedragen in de orde van een miljoen dollar doneren voor de viering van de terugkeer van Trump naar het Witte Huis, of hebben dat al gedaan. “Het financieren van inauguraties is wat campagnefinanciering betreft echt een beerput”, zegt Craig Holman van de non-gouvernementele organisatie Public Citizen tegen Business Insider.

Volgens Holman zijn er nauwelijks beperkingen voor donaties ten behoeve van inauguraties. Wat dit voor CEO’s van grote bedrijven vooral aantrekkelijk maakt, is dat ze niet bang hoeven zijn dat ze voor de verliezer hebben gekozen.

“Anders dan het financieren van een campagne, als je niet weer wie er gaat winnen, doneer je bij een inauguratie aan de winnaar”, zegt hij. “Dus bedrijven en andere geïnteresseerden kunnen gewoon geld aan de voeten van de president leggen in de hoop daar gunsten voor terug te krijgen.”

Directeur Jeff Hauser van Revolving Door Project, een organisatie die opkomt voor de belangen van burgers, zegt dat donaties aan een inauguratiecommissie minder snel irritatie opwekken. "Ze vormen vaak een mogelijkheid voor instellingen en bedrijven die na de verkiezingen op goede voet willen staan met de nieuwe regering", zegt hij.

Voor de inauguratie van Trump in 2017 werd een recordbedrag van 107 miljoen dollar opgehaald. De inmiddels overleden CEO Sheldon Adelson van Las Vegas Sands doneerde 5 miljoen, de grootste individuele schenking.

AT&T doneerde iets meer dan 2 miljoen dollar. Het was voor veel mensen een moment om een goede relatie aan te knopen met de nieuwe president, waarvan maar weinigen hadden gedacht dat hij de verkiezingen van 2016 zou winnen.

Dit keer is het voor CEO's een goede gelegenheid om te proberen een goede relatie te krijgen met gekozen president.

Techbedrijven liggen onder een vergrootglas

Amazon, Google en Meta hebben allemaal te maken gehad met problemen rond mededingingsregels. Ook waren Republikeinse politici uiterst kritisch op CEO Mark Zuckerberg van Meta vanwege de beslissing van Facebook om in aanloop naar de verkiezingen van 2020 het delen van het oorspronkelijke verhaal van The New York Post over de laptop van Hunter Biden te beperken.

Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan hebben tijdens de coronapandemie geld gedoneerd aan verkiezingsmedewerkers en haalden zich daarmee de woede van rechts op de hals. En Donald Trump ging regelmatig flink tekeer tegen Amazon-oprichter Jeff Bezos vanwege de berichtgeving van zijn krant The Washington Post.

Amazon diende een aanklacht in tegen de regering van Trump, nadat Microsoft een contract voor cloud computing kreeg ter waarde van 10 miljard dollar, omdat Trumps' persoonlijke afkeer van Bezos daar een rol bij gespeeld zou hebben.

Zowel Bezos als Zuckerberg hebben sindsdien pogingen ondernomen de banden met Trump te herstellen. Zo heeft Zuckerberg spijt betuigd over de beslissing van Facebook om bepaalde berichten over Covid-19 te censureren. En Bezos greep in toen de hoofdredactie van The Washington Post steun uit wilde gaan spreken voor de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.

Bezos zei onlangs dat Trump nu "rustiger en zelfverzekerder" is dan tijdens zijn eerste termijn.

In een verklaring over zijn donatie aan de inauguratiecommissie stelde CEO Sam Altman van OpenAI: "President Trump zal ons land het tijdperk van AI in leiden en ik steun graag zijn pogingen om de VS zijn voorsprong te laten behouden."

Altman is verwikkeld in een juridisch gevecht verwikkeld met Elon Musk, de mede-oprichter van OpenAI. Musk wordt een invloedrijke figuur in de nieuwe regering van Trump.

Een woordvoerder van de inauguratiecommissie van Trump heeft niet gereageerd op een verzoek van commentaar van Business Insider.

LEES OOK: Amazon-oprichter en techmiljardair Jeff Bezos wil dit keer een ‘bondgenoot’ van Donald Trump zijn