- De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag 2 april uitgeroepen tot ‘Bevrijdingsdag’.
- Hij zal die dag een “grootschalig pakket” aan importheffingen invoeren.
- Business Insider geeft een overzicht van de heffingen die Trump al heeft ingevoerd en wat er nog op de rol staat.
- Lees ook: Trump: wederkerige importtarieven gaan gelden voor alle landen die heffingen leggen op Amerikaanse goederen
De Amerikaanse president Donald Trump heeft aanstaande woensdag 2 april uitgeroepen tot ‘Liberation Day’ en zal dan een grootschalig pakket van importheffingen invoeren.
“We zijn DECENNIA lang opgelicht en misbruikt door elk land ter wereld, zowel vriend als vijand”, schreef Trump in maart op sociale media. “Het is nu eindelijk tijd voor de Good Ol’ USA om een deel van dat GELD en RESPECT TERUG te krijgen. GOD BLESS AMERICA!!!”
Volgens Trump zal het tariefplan dat hij woensdag op ‘Bevrijdingsdag’ gaat aankondigen “niet meer beperkt blijven tot een groep van tien tot vijftien landen”. Daarmee gaat de handelsoorlog een nieuwe fase in.
Maar wat is na al het gedreig tegen Canada, Mexico, de EU en China, het uitstel en het toch op verrassende momenten invoeren van importheffingen de stand van zaken in aanloop naar ‘Bevrijdingsdag’?
Business Insider geeft een overzicht van heffingen die Trump heeft ingevoerd en plannen die nog in de maak zijn.
In de tabel hieronder van de Amerikaanse Tax Foundation geeft een beknopt overzicht van alle maatregelen, tot en met 25 maart. We gaan daar hieronder per land en regio verder op in.
Mexico en Canada: Amerikaanse importheffingen tot 25%
Trump kondigde op 1 februari importheffingen van 25 procent aan op Mexicaanse en Canadese goederen die op 4 februari in zouden gaan. Maar hij stelde die vrijwel onmiddellijk daarna met een maand uit. Maar op 4 maart gingen ze alsnog in om een paar dagen later een deel weer te pauzeren.
Trump vindt dat zijn buurlanden nog steeds te weinig doen om drugssmokkel tegen te gaan. “Er komen nog steeds drugs vanuit Canada en Mexico in zeer hoge en onaanvaardbare hoeveelheden ons land binnen”, schreef hij op zijn socialemediaplatform Truth Social.
Het gaat om heffingen van 25 procent op Mexicaanse en Canadese goederen (en voor Canadese olie 10 procent), maar voor goederen die onder een vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico vallen geldt voorlopig nog een vrijstelling. En ook voor auto's en auto-onderdelen. Verwacht wordt dat die heffingen op 'Bevrijdingsdag' op 2 april alsnog van kracht worden.
De waarde van de goederen die worden getroffen kan oplopen tot 253 miljard dollar voor Canada en tot 236 miljard dollar voor Mexico.
De nieuwe Canadese premier Mark Carney heeft Trump gewaarschuwd op 2 april met tegenheffingen te komen als de VS alsnog het volledige pakket aan heffingen van kracht laat worden. De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum kiest voor een strategie van pragmatisme en geduld en zal eerst analyseren waar Trump precies mee komt.
Europese Unie: heffingen op staal, aluminium en auto's
Op 26 februari kondigde Trump importheffingen van 25 procent aan op staal en aluminium uit de Europese Unie en op een aantal specifieke producten die daarvan gemaakt zijn, zoals fitnessapparatuur, roestvrijstalen wasbakken en airco’s.
Daarnaast is voor de EU een Amerikaanse heffing op auto's en auto-onderdelen in de maak, die per 2 april moet ingaan.
Trump heeft fors uitgehaald naar Europa. "De Europese Unie is opgericht om de Verenigde Staten te naaien. Dat was het doel", zei hij op een persconferentie. "Ze hebben hun werk goed gedaan, maar nu ben ik president."
De EU kondigde daarop een pakket gerichte tegenheffingen aan op onder meer motoren, spijkerbroeken en whisky die per 1 april ingaan. "We betreuren deze maatregel ten zeerste", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie daarover. "Ze zijn slecht voor het bedrijfsleven, maar nog slechter voor de consument." Maar toch vindt ze dat een reactie op de Amerikaanse heffingen niet uit kon blijven.
In de loop van april wordt nog een pakket van aanvullende heffingen ter waarde van 18 miljard dollar van kracht. Afhankelijk van waar Trump op 'Bevrijdingsdag' precies mee komt, is de EU van plan om nog meer maatregelen te nemen.
China: Amerikaanse importheffingen van 20%
Op 1 februari kondigde Trump tegelijkertijd met de importheffingen voor Mexico en Canada ook importheffingen voor China aan. Maar anders dan voor zijn buurlanden gingen de heffingen van 10 procent op Chinese goederen wel direct in op de aangekondigde datum van 4 februari. En werden ze later verhoogd naar 20 procent.
China zei daarop "tot het einde mee te gaan spelen" als de VS een handels- of tariefoorlog wil voeren en kondigde tegenheffingen aan. Het gaat om importheffingen van 15 procent op onder meer kip, tarwe, mais en katoen uit de VS en 10 procent voor rund- en varkensvlees, groente en fruit, zuivelproducten en sojabonen.
Trump liet vorige week doorschemeren de economische sancties tegen China te verlichten als Beijing zou instemmen met de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok, maar China verwierp dat aanbod.
Heffingen op auto's
Vorige week koos Trump ervoor de handelsoorlog flink verder op te voeren door importheffingen op alle buiten de Verenigde Staten gemaakte auto's aan te kondigen. Die heffingen moeten op 'Liberation Day' ingaan en worden dan vanaf 2 april daadwerkelijk in rekening gebracht. Het Witte Huis verwacht daar jaarlijks zo'n 100 miljard dollar aan extra inkomsten mee op te halen.
Grote automerken als het Duitse Volkswagen, het Japanse Toyota en het Zuid-Koreaanse Hyundai zullen daar flink door getroffen worden. De Europese Commissie, Japan en Zuid-Korea proberen Trump er dan ook van te overtuigen zijn plannen in te trekken of op z'n minst te verzachten.
"Mondiale onzekerheden groeien en Zuid-Koreaanse autobedrijven staan niet alleen in hun strijd", zei de Zuid-Koreaanse minister Ahn Duk-geun van Industrie daar vorige week over.
Wat nog meer te verwachten op Bevrijdingsdag?
Trump heeft al aangekondigd dat de uitzonderingen die nu nog van kracht zijn voor bepaalde Mexicaanse en Canadese producten vanaf 2 april niet meer gelden en dat de importheffingen op buiten de VS gemaakte auto's dan in zullen gaan. Ook zullen er dan vermoedelijk heffingen op medicijnen, computerchips en hout ingaan.
Trump heeft eerder gezegd dat hij in één keer de hele wereld wil aanpakken door heffingen op te leggen aan alle landen die per saldo een heffing op Amerikaanse producten en spreekt daarbij van "wederkerige importheffingen".
Hoe dat pakket er precies uit komt te zien en hoe hoog de tarieven zullen worden is nog onduidelijk, maar Trump liet vorige week doorschemeren dat die lager zullen zijn dan gedacht. "Ik denk dat mensen aangenaam verrast zullen zijn", zo zei hij. "Het zal in veel gevallen lager zijn dan het tarief dat zij ons al decennialang opleggen. We zijn niet eerlijk behandeld door andere landen, maar wij gaan ons van onze beste kant laten zien."
Witte Huis-woordvoerder Karoline Leavitt zei maandag op de vraag of er uitzonderingen zullen gaan gelden voor boeren dat er "op dit moment" geen uitzonderingen zijn. "Elk land dat het Amerikaanse volk oneerlijk heeft behandeld, kan woensdag een tegentarief verwachten", zei ze zonder verdere details te geven.
Maar ongeacht waar Trump mee komt, is de consensus onder economen dat niemand baat heeft bij een wereldwijde handelsoorlog. "Dit spel kent alleen maar verliezers", zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in februari tegen Buitenhof. "De wereldeconomie heeft ons ontzettend veel welvaart gebracht, maar de consument gaat hiervoor betalen".
LEES OOK: Amerikaanse import schoot in januari omhoog, vooruitlopend op handelsoorlog van Trump