De aandelenmarkten vierden woensdag de overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen, maar de hoofdanalist van de divisie voor vermogensbeheer van zakenbank JPMorgan is helemaal niet in feeststemming.

Amerikaanse aandelen beleefden woensdag een van hun beste dagen in jaren en braken records, na de duidelijke winst van Trump, De S&P 500-index, de Nasdaq Composite en de Russell 2000 sloten woensdag allemaal tussen de 2,5 procent en 5,8 procent hoger.

Obligaties bleven buiten die brede aandelenrally en hadden het woensdag juist zwaar. Het effectieve rendement op Amerikaanse staatsobligaties, dat omgekeerd aan obligatiekoersen beweegt, liep woensdag sterk op.

Die beide ontwikkelingen zijn logisch, stelt topstrateeg David Kelly van JPMorgan Asset Management. “Bij zo’n brede Republikeinse overwinning kan Donald Trump in 2025 zo’n beetje elke belastingwet die hij wil invoeren”, zegt Kelly. “Er is gerede kans op flinke belastingverlagingen en we weten dat dat directe gevolgen heeft op de bedrijfswinsten en dat is logischerwijs heel goed nieuws voor de aandelenmarkten.”

Maar terwijl Wall Street enthousiast is over die belastingverlagingen, waarschuwt Kelly dat ze kunnen leiden tot hogere inflatie, een van de kwetsbaarheden van de Democraten tijdens de afgelopen verkiezingscampagne.

Het verlagen van de vennootschapsbelasting zal in de ogen van Kelly leiden tot een toename van de inflatie, naast de groei van de Amerikaanse staatsschuld. Dat zou een enorme tegenslag zijn voor obligaties. Mogelijk gaan ook aandelen daar de gevolgen van merken.

Hogere importtarieven kunnen heel nadelig uitpakken voor aandelenmarkten

De marktrally zal hoe dan ook onder druk komen te staan, als een andere belangrijke aanname van Kelly klopt. De topstrateeg is ervan overtuigd dan hogere invoertarieven in de VS — een van de belangrijkste voorstellen van Trumpde Amerikaanse economie zullen verlammen en de wereldwijde economische groei in gevaar brengen.

"Handelstarieven zijn geen goed idee", zei Kelly eind oktober tijdens een door JPMorgan Asset Management georganiseerd evenement voor journalisten. "Het is een soort van nucleair dreigement — het hele punt is dat, als je er uiteindelijk gebruik van gaat maken, je ergens een enorme fout hebt gemaakt."

De meeste economen stellen dat hogere invoertarieven leiden tot hogere prijzen en lagere economische groei. Kelly zegt dat hij zijn verwachting voor de inflatie zal verhogen en die voor de langetermijngroei gaat verlagen, als Trump zijn voorstellen voor hogere importtarieven doorvoert. Dat zal elders in de wereld vrijwel zeker direct op tegenmaatregelen stuiten, waar Amerikaanse exporteurs onder te lijden zullen krijgen.

"Vergeldingsacties in reactie op hogere invoertarieven raken de economische groei wederzijds en stuwen ook de inflatie in de betrokken landen", aldus Kelly. "Het is eigenlijk een soort van stagflatie-elixer. Er zijn maar heel weinig dingen die stagflatie een impuls geven, waarbij de groei afneemt en de inflatie toeneemt."

Een wereldwijde handelsoorlog is een angstwekkend vooruitzicht dat steeds realistischer begint te worden. Tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte Trump voor hogere invoertarieven: een belasting van 60 procent op Chinese goederen en 20 procent op alle andere importgoederen. Op de vraag of er enige kans is dat deze maatregelen effectief kunnen zijn, had Kelly een duidelijk antwoord tijdens de conferentie: "Nee. Ik probeer helemaal niet politiek te zijn, maar ik dacht dat hier wel consensus over bestond. Ik dacht dat de Republikeinse partij juist de grootste voorstander was van vrijhandel."

De strateeg van JPMorgan zei vervolgens: "Ik daag iedereen uit om me een langetermijnonderzoek te laten zien dat aantoont dat handelstarieven zorgen voor hogere economische groei of toename van het aantal banen in het thuisland, want ik heb dat nog nooit gezien."

Waarom hogere invoertarieven met een korreltje zout moeten worden genomen

Hoewel Kelly bij lange na niet de enige is die waarschuwt voor hogere invoertarieven, maken de meeste van zijn collega's zich veel minder zorgen over dat deel van de economische agenda van Trump.

Tom Orlik of Bloomberg Economics is daar een uitzondering op, want hij bevindt zich duidelijk in het kamp van Kelly. De econoom zei begin oktober dat de handelstarieven van Trump '"seismische schokken zullen veroorzaken in de Amerikaanse economie", omdat ze zowel de groei afremmen als de inflatie aanwakkeren.

Maar analist Chris Murphy zei op hetzelfde evenement begin vorige maand dat Trump altijd op zijn schreden kan terugkeren als de markt slecht reageert op zijn voorstellen. En Wall Street lijkt zich op dit moment absoluut geen zorgen te maken.

Beleggingsstrateeg Sean Gallagher van zakenbank Lazard zei onlangs in een interview met Business Insider iets vergelijkbaars, toen hem werd gevraagd naar zijn mening over de handelstarieven van Trump. "Bij Trump komen zijn retoriek en de realiteit meestal niet overeen", zei Gallagher. "Ik weet niet of deze retoriek uiteindelijk zal leiden tot iets dat daadwerkelijk gaat gebeuren."

Gallagher denkt dat er uiteindelijk wel iets gebeurt met de invoertarieven, maar dat die lang niet zo hoog zullen zijn als Trump heeft aangekondigd. "We moeten goed nadenken over alle gevolgen van de invoering van hogere invoertarieven en dat zou zijn economische team ook moeten doen", zegt Gallagher. "Trump zou zich zorgen moeten maken over de inflatie. Hij heeft ook aangegeven dat de inflatie een probleem is."

LEES OOK: Meer onzekerheid over de economie, hogere rente en stijging van de bitcoin: dit verwachten analisten van Trump 2.0