Bij een terroristische aanslag en een bevrijdingsactie woensdag in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn zeker zeventien buitenlanders, twee Tunesiërs en twee daders gedood. Dat zei de Tunesische premier Habib Essid.

Onder de doden zijn toeristen uit Duitsland, Italië, Polen en Spanje, aldus de premier. Bijna veertig mensen zijn gewond geraakt. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlandse slachtoffers. Later verhoogde de Tunesische staatstelevisie het dodental naar 22, zonder verder uitleg te geven.

Gijzelingsactie in drukbezocht museum

Toen de terroristen het drukbezochte nationale Bardomuseum binnendrongen, doodden ze zeven buitenlandse toeristen en een Tunesiër. Ze gijzelden museumbezoekers en bij de bevrijdingsactie vielen meer doden, onder wie twee gijzelnemers en een politieman. De daders hadden volgens plaatselijke media kort voor ze bij het Bardomuseum aankwamen, vergeefs geprobeerd het parlementsgebouw binnen te dringen.

Het Bardomuseum staat naast het parlementsgebouw. Op het moment van de aanslag op het museum waren er volgens plaatselijke media onder anderen toeristen uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Polen, Spanje en Zuid-Afrika in het negentiende-eeuwse pand.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders sprak woensdagmiddag zijn afschuw uit over de aanslag en noemde het ,,een zoveelste manifestatie van destructief terrorisme, ten koste van onschuldige burgers”.

Nederlandse reisorganisaties mijden hoofdstad

De reisorganisaties Holland International, Arke en Kras excursies naar Tunis voor de komende tijd geannuleerd. ,,We doen het uit voorzorg en houden de situatie in de gaten'', zei een woordvoerster van het overkoepelende bedrijf TUI woensdagavond. Op welke termijn de excursies worden hervat is onduidelijk.

In het Noord-Afrikaanse land verblijven ongeveer tweehonderd Nederlandse toeristen die via de drie organisaties reizen. Zij waren woensdag niet georganiseerd op excursie in Tunis. De Nederlanders verblijven vrijwel allemaal aan de Middellandse Zeekust.

Onrust sinds verdrijving dictator

Sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in januari 2011 zijn in Tunesië bijna zestig leden van leger en politie omgekomen in gevechten met groepen gewapende groepen. Burgers werden tot woensdag ontzien. Volgens Essid werden onlangs nog vierhonderd mensen gearresteerd die verdacht werden van banden met terroristen. Ook vertrekken veel mensen uit Tunesië als IS-strijder naar Syrië of Irak.

De aanslag is een forse tegenslag voor Tunesië, dat sinds de val van Ben Ali werd gezien als voorbeeld van een relatief geweldloze overgang van een autocratisch regime naar een democratie. De val van Ben Ali was een gevolg van hevige protesten die later de Arabische Lente gingen heten, maar in tegenstelling tot Egypte, Libië of Syrië kwam het daar niet tot een oorlog. Het hoge aantal slachtoffers onder buitenlandse toeristen is extra kwalijk voor het land, dat een grote toeristenindustrie kent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl