De dollar stond woensdag stevig onder druk na tegenvallende cijfers over de ontwikkelingen in de Amerikaanse dienstensector. Samen met zwakke data over de industrie die eerder in de week werden gepubliceerd, leiden die tot zorgen over de groeikracht van ’s werelds grootste economie.
De magere cijfers zouden voor de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, weleens aanleiding kunnen zijn zeer terughoudend te zijn met verdere renteverhogingen. Bestuurder William Dudley hintte daar woensdag voorzichtig op in een interview. De Fed zal rekening rekening moeten houden met verslechterde financiële omstandigheden, zei hij.
In december ging de rente voor het eerst in bijna tien jaar een stapje omhoog. Toen werd nog algemeen aangenomen dat de rente dit jaar nog een paar keer zou worden verhoogd. Maar daar rekenen steeds minder kenners op, ook gezien de recente onrust op de financiële markten. Ook dat zet druk op de dollar. Woensdagavond was de euro circa 1,11 dollar waard, ruim 2 dollarcent meer dan een dag eerder.
Het is de sterkste waardedaling van de dollar in zeven jaar tijd. De Amerikaanse munt is ten opzichte van de euro op de laagste koers beland sinds oktober vorig jaar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl