- De meeste landen willen valutareserves niet in hun eigen munt aanhouden, zegt de Amerikaanse durfinvesteerder Chamath Palihapitiya.
- Daarom zal de dollar voorlopig dominant blijven als internationale handelsmunt.
- Een eventuele waardedaling van de dollar is volgens de durfinvesteerder geen bedreiging voor de dominantie van de Amerikaanse munt.
- Lees ook: Waarom de dollar rake klappen kan krijgen in 2023
De positie van de dollar als wereldwijde reservemunt zal voorlopig niet veranderen, zegt de Amerikaanse durfinvesteerder Chamath Palihapitiya in de podcast All-in. Zelfs als de dollar in waarde zou dalen, kan de Amerikaanse munt zijn sterke internationale positie behouden.
“De positie van de dollar is niet veranderd. Je moet je realiseren dat heel veel buitenlandse overheden — een stuk of 187 landen buiten de VS — vertrouwen op de Amerikaanse dollar”, zegt Palihapitiya, die als durfinvesteerder opereert in Silicon Valley. “Ze willen hun reserves niet aanhouden in hun eigen munt.”
Palihapitiya erkent dat het oplopen van de Amerikaanse overheidsuitgaven zou kunnen leiden tot hogere inflatie en een waardedaling van de dollar. Maar dat zal geen einde maken aan de internationale dominantie van de dollar.
Als de dollar verzwakt tegenover andere valuta, kunnen landen buiten de VS goedkoper in dollars geprijsde producten importeren. Dat maakt het juist aantrekkelijk om dollars in voorraad te hebben om betalingen mee te doen, stelt de durfinvesteerder.
Palihapitiya gaat hiermee in tegen geluiden dat de dominantie van de dollar onder druk staat, doordat er landen zijn die alternatieven proberen te introduceren in het internationale betalingsverkeer.
Zo probeert China het internationale gebruik van de Chinese yuan te stimuleren en hebben de zogenoemde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een voorstel gedaan voor een gezamenlijke munt.