De aansterkende dollar en de dalende olieprijs kunnen de komende tijd zorgen voor problemen op de financiële markten. De afgelopen maanden hebben aangetoond dat die nog altijd zeer kwetsbaar zijn en vooral worden gesteund door de acties van centrale banken.

Dat stelt de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) in zijn zondag gepubliceerde kwartaalrapport.

De BIS ziet de dollar en de olieprijs als de belangrijkste risico’s in de komende tijd. De duurdere dollar kan vooral in opkomende markten voor problemen zorgen. Daar zijn de afgelopen jaren veel schulden in dollars aangegaan, waardoor de schuldenlast stijgt met de opmars van de Amerikaanse munt.

Goedkope olie is gunstig voor de internationale economie, maar kan “disproportionele” schade aanrichten in de regio’s die sterk afhankelijk zijn van olie. Binnenlandse problemen kunnen daardoor worden versterkt.

Kwetsbaarheid markten toegenomen

Volgens het samenwerkingsverband van ’s werelds centrale banken lijkt de kwetsbaarheid van de markten de afgelopen tijd alleen maar gegroeid. De organisatie wees daarbij op het snelle herstel dat optrad nadat aandelenkoersen in oktober nog scherp waren gedaald door zorgen over de wereldeconomie.

Dat herstel kwam volgens de BIS vooral door geruststellende woorden van centrale banken, die lieten weten dat normalisatie van het monetaire beleid mogelijk kon worden uitgesteld.

"Het hoogst abnormale wordt zorgwekkend normaal", concludeerde BIS-hoofdeconoom Claudio Borio. "Volgens mij onderstrepen de recente ontwikkelingen de kwetsbaarheid, of mag ik zeggen de toenemende kwetsbaarheid, die zit verstopt onder de uitbundigheid van de markten."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl