• De dollar profiteerde woensdag sterk van het nieuws over de verkiezingswinst van Donald Trump.
  • Er zijn diverse redenen waarom financiële markten een tweede termijn voor Trump als president gunstig achten voor de dollar.
  • Valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury signaleert dat de aandacht onder meer uit zal gaan naar de reactie van de Amerikaanse centrale bank.

ANALYSE – Nu de stofwolken van de verkiezingen in de VS ietwat zijn opgetrokken, kunnen we de balans opmaken en kijken naar de gevolgen van de winst van Donald Trump en van het feit dat de Republikeinen de controle over in ieder geval de Senaat lijken te krijgen. Wat betekent dit voor de valutamarkten en de koers van de dollar en de euro?

De valutamarkten reageerden grotendeels zoals verwacht in de aanloop naar de verkiezingen. De dollar steeg sterk in waarde ten opzichte van bijna alle andere valuta’s wereldwijd toen een overwinning van Trump steeds waarschijnlijker werd.

De euro presteerde het slechtst onder de belangrijkste valuta’s, omdat beleggers rekening hielden met mogelijke zware invoertarieven op Europese producten in de VS en een verhoogd veiligheidsrisico rond de oorlog in Oekraïne.

De Japanse yen volgde grotendeels dezelfde trend. Hoewel de yen traditioneel wordt gezien als een ‘save haven’, is de munt kwetsbaar voor de kans op oplopende renteverschillen tussen de VS en Japan. Zoals was voorzien, deed het Britse pond het iets beter dan de euro, mede door de lagere afhankelijkheid van de wereldwijde vraag.

Een nieuwe termijn van Donald Trump in het Witte Huis wordt duidelijk als positief gezien voor de Amerikaanse dollar. Dit komt voornamelijk door:

  • De voorkeur van Trump voor lagere Amerikaanse belastingtarieven. Voorstellen voor flinke belastingverlagingen onder president Trump, die veel waarschijnlijker zijn nu de Republikeinen de meerderheid hebben in de Senaat en mogelijk nog krijgen in het Huis van Afgevaardigden, worden gezien als een stimulans voor kortetermijngroei van de economie in de VS. Dit zou op termijn leiden tot hogere inflatie en, belangrijker voor de financiële markten, hogere rentetarieven van de Federal Reserve.
  • Meer protectionisme betekent hogere Amerikaanse importtarieven, vooral voor goederen uit China en Europa. Dit zou kunnen leiden tot een zwakkere wereldwijde groei onder Donald Trump. In dit scenario geven beleggers de voorkeur aan minder risicovolle activa, zoals de dollar zelf, ten koste van risicovollere valuta's, met name munten die sterk afhankelijk zijn van de wereldeconomie.
  • Een nieuwe termijn voor Trump kan zorgen voor meer geopolitieke onzekerheid, wat ook ongunstig is voor de risicobereidheid bij beleggers. De steun aan Oekraïne is niet gegarandeerd en Trump heeft ook geen bijzonder positieve kijk op de NAVO.

Deze factoren samen dragen bij aan de verwachte stijging van de Amerikaanse dollar onder een tweede termijn van Trump.

Tot nu toe zouden we kunnen stellen dat de bewegingen op de valutamarkt enigszins beperkt zijn gebleven ten opzichte van de verwachtingen in sommige kringen. Het is echter nog erg vroeg.

We verwachten hoe dan ook dat de volatiliteit de komende handelsdagen hoog zal blijven. Van belang is vooral of Federal Reserve tijdens aanstaande beleidsvergaderingen – mogelijk al deze donderdag – aangeeft dat de verkiezingsuitslag het tempo van de renteverlagingen zou kunnen vertragen.

Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.