De Amerikaanse economie heeft op de korte termijn flink last van de corona-uitbraak.
De overheid zet gigantische steunpakketten in om de economie uit het slop te helpen.
Als de Amerikaanse economie in de tweede helft van het jaar opveert, kan dat ook de dollar steun geven, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – In de Verenigde Staten zijn in december 140.000 banen verdwenen. Het was de eerste keer in acht maanden dat de werkgelegenheid daalde.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof zo de klad komt in het economisch herstel dat zich aftekende na de klap van de coronacrisis in het voorjaar van 2020. De kans is groot dat het slechts een adempauze is en dat de economie straks een flinke boost krijgt.
Er zijn twee dingen nodig om die uitgaven aan te jagen. In de eerste plaats moeten mensen voldoende geld in hun portemonnee hebben. Daarnaast moeten ze ook voldoende vertrouwen in de economie en hun toekomstige inkomstensituatie hebben om dat geld ook daadwerkelijk uit te geven. Vice-voorzitter Richard Clarida van de Amerikaanse centrale bank vertelde afgelopen week dat aan die eerste voorwaarde is voldaan.
De portemonnee van Amerikanen is goed gevuld, dankzij een nieuw steunpakket van 900 miljard dollar dat vlak voor de jaarwisseling werd goedgekeurd. Daar deed aankomende president Joe Biden deze week een belofte van nog eens 1.900 miljard dollar bovenop. Een groot deel van dat bedrag wordt straks gebruikt om de corona-uitkeringen van circa 600 dollar per maand te verhogen naar ongeveer 2.000 dollar per maand. Bovendien heeft de bevolking volgens Clarida een spaaroverschot van 1.000 miljard dollar.
Volgens Fed-bestuurder Thomas Barker is het een kwestie van tijd voordat het vertrouwen ook vol overtuiging terugkomt. In zijn ogen ligt er een duidelijke route naar die mooie toekomst, die met een gunstig tempo van de uitrol van het vaccinatieprogramma in de VS al halverwege het jaar begint.
Van die mooie toekomst is op de valutamarkten nog niet veel te merken. De Dollar Index - die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegen die van een mandje andere grote valuta’s zoals euro, pond en yen – daalde sinds half maart vorig jaar met ruim 10 procent.
Voor een deel is dat het gevolg van het herstel op financiële markten. Hierdoor is er minder vraag is naar dollars als veilige haven in onzekere tijden.
Ook het aantreden van nieuwe president Joe Biden duwt de dollar omlaag. Hij wil honderden miljarden dollars investeren in gezondheidszorg en het opknappen van infrastructuur. Dankzij een Democratische zege in senaatsverkiezingen in Georgia, krijgt Biden veel ruimte om zijn plannen door te voeren.
Dollar kan steun krijgen van hogere rente in de VS
Beleggers vragen een hogere vergoeding over hun investeringen in Amerikaanse leningen door het vooruitzicht dat de Amerikaanse staatsschuld flink stijgt.
Onlangs kwam het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen voor het eerst sinds voorjaar 2020 boven de 1 procent uit. Ter vergelijking: voor Nederland is die rente minus een half procent.
Het relatief hoge rendement kan op Amerikaanse staatspapier, kan de dollar uiteindelijk ook in de kaart spelen. Alle verhalen dat 2021 het jaar van de dollarcrash wordt, kunnen dan ook beter met een flinke korrel zout worden genomen.
Het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie straks echt op stoom komt, maakt het veel te vroeg om de munt af te schrijven voor de komende twaalf maanden.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.